Logga in

Glömt ditt lösenord?

Juridiska nyheter

Ett urval från våra jurister

Välkommen till vårt juridiska nyhetsflöde. Här hittar du ett urval av de viktigaste nyheterna, mest intressanta analyserna, prejudicerande rättsfallen med mera från våra informationstjänster.    

Får enskilda spela in möten?

Hör vår rådgivare och jurist Gustaf von Essen svara på frågan.

31 okt 2022

Landets akutsjukhus ska inspekteras

Arbetsmiljöverket ska inspektera cirka 70 av landets akutsjukhus. Bakgrunden är de arbetsmiljöproblem som rapporterats från flera sjukhus, ofta kopplade till hög arbetsbelastning.

28 okt 2022

Nya föreskrifter om våld i nära relationer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer har ändrats och ersätts av nya föreskrifter (HSLF-FS 2022:39) som börjar gälla den 1 november 2022. 

28 okt 2022

Nytt avgörande från HD i mål om planavgift vid bygglov

Ett bolag fick bygglov för ändrad användning av en fastighet och i samband med det fick bolaget betala en planavgift. Domstolen har nu prövat om kommunen tillämpade rätt taxa vid avgiftsdebiteringen.

25 okt 2022

”Lex Maja” används och behövs – en första statistik från landets länsstyrelser sedan lagens införande

Vår expert Sirkku Sarenbo har samlat in statistik kring länsstyrelsernas handläggning av den så kallade Lex Maja-bestämmelsen i offentlighets- och sekretesslagen.

25 okt 2022

Får förskolan berätta vem som bitit ett barn?

Ett barn blir bitet av ett annat barn i förskolan. Det bitna barnets förälder frågar vilket barn som har bitit och får namnet av en pedagog. Gör pedagogen rätt eller bryter pedagogen mot sekretessen? Vår skoljurist Maria Bjurholm reder ut saken.

24 okt 2022

Nytt upphandlingsavgörande från HFD

I ett nytt avgörande slår HFD fast att det inte är förenligt med upphandlingsregelverket att tillämpa en utvärderingsmodell som innebär att priset i ett anbud inte får någon inverkan vid utvärderingen till den del det understiger en viss prisnivå.

24 okt 2022

Jäv och intressekonflikter i upphandlingar – checklista

Vad bör upphandlande myndigheter tänka på i samband med en upphandling? Den här checklistan kan fungera som ett verktyg för att minska risken för jäv eller intressekonflikter.

24 okt 2022

Lärplattformen Vklass granskas av IMY

Efter att ha tagit emot ett 60-tal anmälningar om personuppgiftsincidenter från skolor och kommuner har IMY nu inlett en granskning av lärplattformen Vklass.

24 okt 2022

15 av 100 niondeklassare saknar gymnasiebehörighet

Ny statistik från Skolverket visar att 15 procent av eleverna som lämnar årskurs nio saknar behörighet till gymnasiet.

24 okt 2022

JO kritiserar nämnd som begärt körkortskopia vid utlämnande av allmänna handlingar

Enligt tryckfrihetsförordningen får en myndighet bland annat inte efterforska vem en person är när hen begär att få ta del av en allmän handling.

12 okt 2022

Kommun nekas kamerabevakning på socialkontor

Förvaltningsrätten slår fast Integritetsskyddsmyndigheten beslut att endast bevilja kamerabevakningen när ingen verksamhet pågår.

2 okt 2022

Får beslut om skolpliktens upphörande delegeras till rektor?

Får ett beslut om skolpliktens upphörande på grund av varaktig vistelse utomlands ses som ett mer ingripande beslut som ska fattas av ansvarig nämnd, eller kan det delegeras till exempelvis rektor? Vår juridiska rådgivare Maria Bjurholm reder ut saken.

27 sep 2022

Kommunala åtgärder som följer på ett val

Vilka åtgärder måste alternativt kan en kommun eller en region komma att vidta till följd av ett allmänt val? I den här artikeln har vi sammanfattat detta utifrån en analys skriven av vår expert Christer Hjert.

19 sep 2022

JO kritiserar nämnd som avbröt rektors intervju med journalist

En kommunikatör och en områdeschef inom en kommun avbröt en intervju som en journalist höll med en rektor vid en kommunal förskola. Justitieombudsmannen konstaterar att tjänstemännen hindrade rektorn från att utnyttja sin grundlagsskyddade meddelarfrihet och kritiserar kommunstyrelsen och utbildningsnämnden för detta.

15 sep 2022

Så hanterar du personal som lever med skyddade personuppgifter

Att leva med skyddade personuppgifter innebär en uppenbar risk för att uppgifterna röjs av arbetsgivaren eller av andra myndigheter. I denna analys beskriver vår expert Caroline Möncke Almberg hur man som arbetsgivare kan agera för att undvika att sprida personuppgifter i onödan.

13 sep 2022

Distansarbete och den arbetsbaserade socialförsäkringen

Omfattas en person som arbetar på distans från ett annat land av den svenska arbetsbaserade socialförsäkringen? Det analyserar vår expert Martina Axmin, Jur.dr i socialrätt och postdoktor vid Lunds Universitet.

12 sep 2022

Olika ersättningssystem snedvrider konkurrensen mellan privata vårdgivare online och vårdcentraler

Privata digitala vårdtjänster och vårdcentraler ersätts i dag enligt helt olika principer trots att de verkar på samma marknad. Nuvarande ersättningssystem har en negativ påverkan på vårdcentralerna och snedvrider konkurrensen på primärvårdsmarknaden.

7 sep 2022

Skyddet för utsatta kvinnor ska stärkas ytterligare

Regeringen har gett en särskild utredare i upp­drag att göra en översyn av kontakt­förbuds­lagstift­ningen. Syftet är att säker­ställa att den lagstift­ningen ger kvinnor som är utsatta för våld det avsedda skyddet.

24 aug 2022

Dataskyddsombud ska vara oberoende

I en mycket intressant dom har EU-domstolen klargjort hur starkt skyddet är av dataskyddsombuds oberoende. Vår expert Monika Wendleby analyserar domen.

24 aug 2022

12 , 13 , 14 , 15 , 16 (denna sida) , 17 , 18 , 19 , 20 ,