Logga in

Glömt ditt lösenord?

Juridiska nyheter

Ett urval från våra jurister

Välkommen till vårt juridiska nyhetsflöde. Här hittar du ett urval av de viktigaste nyheterna, mest intressanta analyserna, prejudicerande rättsfallen med mera från våra informationstjänster.    

Flera sjukhus och regioner slipper sanktionsavgift enligt GDPR

Kammarrätten upphäver förvaltningsrättens och Integritetsskyddsmyndighetens beslut att fem sjukhus och regioner ska betala sanktionsavgift enligt GDPR.

9 jun 2022

Ja till regeringens förslag som rör när vård av unga upphör

Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag om ändringar i ett par lagar som gäller vård av unga, framför allt i lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU. Lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2022.

9 jun 2022

Nya riktlinjer om sanktionsavgifter och polisens användning av ansiktsigenkänning

Europeiska dataskyddsstyrelsen har antagit två nya riktlinjer. Läs mer om dem här!

9 jun 2022

Viktigt att fortsätta förhindra smitta vid besök på äldreboenden

Från och med den 1 juni 2022 gäller inte längre Socialstyrelsens föreskrifter (HSLF-FS 2020:46) om besök i särskilda boendeformer för äldre under covid-19-pandemin. 

9 jun 2022

Tolkning av avtalet – vad gäller?

Kommunen har genomfört en upphandling, tilldelat kontrakt och tecknat avtal med den vinnande leverantören. Vad gäller egentligen vid tolkning av avtalet? Vår jurist Anders Vedin svarar på frågan. 

7 jun 2022

Är det tillåtet med skolavslutning i kyrkan?

Vår skoljurist Maria Bjurhom svarar på frågan. 

3 jun 2022

Får föräldrar fotografera skolavslutningen?

Vår skoljurist Maria Bjurholm förklarar hur det ligger till.

3 jun 2022

Vart femte barn har utsatts för kränkningar

Vart femte barn har blivit kallad för elaka saker eller blivit retad upprepade gånger i skolan. Det visar Rädda Barnens nya undersökning Ung röst med nästan 8 000 svarande barn.

3 jun 2022

Brandskada som vållats av andrahandshyresgäst var förstahandshyresgästens ansvar

Migrationsverket hyrde enligt ett hyresavtal en lägenhet av en fastighetsägare, vilken användes som bostad för asylsökande. En boende i lägenheten anlade en brand som föranledde skador för drygt 475 000 kronor.

3 jun 2022

Fortsatt stort underskott på bostadsmarknaden

Trots en hög takt på bostadsbyggandet är antalet kommuner som har underskott på bostadsmarknaden fortsatt stort. 204 av landets 290 kommuner rapporterar om underskott på bostadsmarknaden i årets bostadsmarknadsenkät från Boverket.

3 jun 2022

HFD-domar om upphandlingsskadeavgift och leverantörsbyte

Under maj månad har Högsta förvaltningsdomstolen meddelat två upphandlingsdomar, en som handlar om upphandlingsskadeavgift och en som handlar om leverantörsbyte.

2 jun 2022

Ja till effektivare överprövning av offentliga upphandlingar

Riksdagen har beslutat om viktiga ändringar i upphandlingslagarna. Riksdagen har nämligen sagt ja till regeringens förslag till nya regler för en effektivare överprövning av offentliga upphandlingar.

2 jun 2022

Går det att ge undantag från skolplikt innan barnet börjat skolan?

Vår skoljurist Maria Bjurholm svarar på frågan!

2 jun 2022

Regeringsbeslut snabbar på utbyggnaden av havsbaserad vindkraft

Regeringen har fattat beslut om förnyat tillstånd till Vattenfall för vindkraftsparken Kriegers flak söder om Trelleborg. Ändringen innebär att större vindkraftverk kan byggas och att de kan vara i drift under hela sin tekniska livslängd.

2 jun 2022

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att utveckla vargförvaltningen

Regeringen beslutar nu om flera uppdrag för att få en grund för framtidens vargförvaltning.

2 jun 2022

Andra EU-länders domar ska beaktas vid påföljdsbestämning i Sverige

Högsta domstolen klargör att bestämmelserna i 34 kap. 2 § brottsbalken ska tillämpas när den brottslighet som prövas är nyupptäckt i förhållande till en dom meddelad i ett annat EU-land.

27 maj 2022

Synen på sexualbrott ska skärpas

I en proposition lämnar regeringen förslag för att skärpa synen på sexualbrott. Det föreslås att straffskalorna för ett flertal sexualbrott ska skärpas.

27 maj 2022

Tillsyn av myndigheters lönekartläggningsarbete

Diskrimineringsombudsmannen (DO) inleder tillsyn av fem statliga myndigheters arbete med lönekartläggning. Tillsynen syftar till att säkerställa att de aktuella myndigheterna känner till och följer gällande lagstiftning.

27 maj 2022

Åtgärder för att minska offentliganställdas utsatthet

Regeringen ger en särskild utredare i uppdrag att överväga lagändringar som minskar offentliganställdas utsatthet för våld, hot och trakasserier.

27 maj 2022

15 , 16 , 17 , 18 , 19 (denna sida) , 20 , 21 , 22 , 23 ,