Om kursen
De allra flesta som arbetar inom förskola och skola kommer emellanåt i kontakt med reglerna om offentlighet, sekretess och tystnadsplikt. Detta är ett omfattande och detaljerat regelverk som kan vara knepigt att överblicka. Utbildningen Offentlighet och sekretess inom skola och förskola syftar till att förklara reglernas innehåll och syfte på ett sätt som knyter an till den praktiska verksamheten och därigenom ge kunskap om hur dessa regler ska hanteras.
Hos offentliga huvudmän tillämpas offentlighetsprincipen i tryckfrihetsförordningen och offentlighets- och sekretesslagen. Dessa lagar gäller inte i fristående verksamheter, men där finns i stället skollagens regler om tystnadsplikt, som enligt förarbetsuttalanden ska tolkas analogt med sekretessen i offentlig verksamhet.
Kursen Offentlighet och sekretess inom skola och förskola erbjuder en överblick av regelverket kring offentlighet, sekretess och tystnadsplikt. Fokus läggs på att beskriva relevanta bestämmelser ur ett verksamhetsperspektiv. Vi täcker in frågeställningar som berör skola och förskola inom både kommunala och fristående verksamheter och visar på likheter och skillnader. Vi belyser även några situationer när reglerna om personuppgiftsbehandling i GDPR och sekretess- och tystnadspliktsregleringen överlappar eller leder till överraskande slutsatser för er som arbetar i skolan.
Kursen riktar sig till dig som arbetar som rektor, skolchef, förvaltningschef eller med liknande ledningsansvar, till dig som är tjänsteman inom förvaltning och fristående verksamheter samt till dig som av andra skäl har behov av ökad kunskap på området.
Omdöme om kursen (4,7/5)
Baseras på 4 kursdeltagare