Maria Bjurholm

Redaktör och rådgivare, jurist

Maria Bjurholm är jurist med specialisering i skoljuridik, allmän förvaltningsrätt och upphovsrätt. Maria har genom 12 års erfarenhet av undervisning utvecklat en mycket god pedagogisk skicklighet att förmedla information till olika målgrupper. Sedan 2014 utbildar Maria i skoljuridik genom webbkurser, öppna utbildningar och kundanpassade utbildningar. Maria föreläser om förvaltningslagen, kommunallagen, upphovsrättslagen och skolors hantering av sociala medier och sina hemsidor. Maria håller även utbildningar för skoladministratörer. Läs intervjun med Maria där hon berättar om skoladministratörens arbetsvardag och vilka utmaningar de ställs inför.

Maria är redaktör för JP Skolnet och JP Förvaltningsnet. Hon har jobbat på JP Infonet sedan 2010.

Så här berättar Maria om sin roll som rådgivare:

Som rådgivare på JP är arbetsuppgifterna mycket varierande och det uppskattar jag. Jag arbetar inom skol- och förvaltningsområdet och därför har jag hjälpt både kommuner och fristående skolor med rättsliga frågor inom dessa områden. Några exempel är: Får polisen hämta elever i skolan? Vilken insyn ska utbildningsnämnden ha i ärenden om kränkande behandling? Hur fungerar lärares upphovsrätt till sina lektionsplaneringar? Kan stödbehövande elevers studieplan anpassas så att PRAO prioriteras bort? Har en kommun möjlighet att blockera användare på sociala medier? Får vårdnadshavare ut dokumentation inför den orosanmälan som skolan tänkt göra? Kan en kommunal skola ta emot pengar från en föräldraförening eller betraktas detta som en muta? Frågorna är som sagt mycket varierade. Jag har också arbetat med att skriva överklaganden till domstol när det gäller frågor om grundbelopp och tilläggsbelopp.

Den största delen av min tid som rådgivare har jag ägnat åt att hålla utbildningar. Jag har framförallt varit ute och utbildat skoladministratörer, men också föreläst en del om kommunallagen och förvaltningslagen. Däremellan har det blivit upphovsrätt, nätjuridik för lärare och juridiska grundkurser för tjänstemän och politiker i olika kommuner. Jag dyker också upp i våra webbkurser där jag under mina dryga 10 år i företaget har spelat in webbkurser om nya lagar och ny praxis på skolområdet, förvaltningslagen, nätjuridik och juridik för politiker.

Det roligaste är att få en praktisk inblick i de frågeställningar som kommuner brottas med och hjälpa till att tolka lagar och praxis för att lösa snåriga frågor. De jag arbetar med är väldigt tacksamma för hjälpen och den glädjen är otroligt härlig att få ta emot.

Kontakt

E-post: maria.bjurholm@jpinfonet.se
Telefon: 08 - 120 990 29

Maria jobbar med följande tjänster

Marias kurser

Den här interaktiva webbkursen ger skolpersonal en grundlig genomgång av nätjuridiken i skolan.

Manus/Föreläsare: Maria Bjurholm

Webbkursen för dig som vill lära dig mer om ärendehandläggning på en förvaltningsmyndighet och mycket mer.

Manus/Föreläsare: Maria Bjurholm

Är du kommunpolitiker och vill du få stenkoll på juridiken du behöver förhålla dig till i ditt arbete? Upptäck webbkursen för dig!

Behöver du och dina kollegor mer kunskap om någon av de nya lagarna, eller kanske båda? Då kan en kundanpassad utbildning vara ett utmärkt alternativ.

Kurs: Kommunal- och förvaltningslagen

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig när ett datum finns för kursen.

Se vår integritetspolicy
Kursledare: Janna Sundberg, Maria Bjurholm, Natalie Glotz Stade Datum ej satt. Anmäl intresse så återkommer vi när det finns.

Söker du kompetensutveckling för rektorer och lärare inom nätpublicering – då är vår utbildning Nätjuridik i skolan perfekt. Våra föreläsare anpassar kursinnehållet efter deltagarnas behov och önskemål.

Kurs: Nätjuridik i skolan

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig när ett datum finns för kursen.

Se vår integritetspolicy
Kursledare: Maria Bjurholm Datum ej satt. Anmäl intresse så återkommer vi när det finns.