Logga in

Glömt ditt lösenord?

Juridiska nyheter

Ett urval från våra jurister

Välkommen till vårt juridiska nyhetsflöde. Här hittar du ett urval av de viktigaste nyheterna, mest intressanta analyserna, prejudicerande rättsfallen med mera från våra informationstjänster.    

Advokatens överföringar

I avgörandet ”Advokatens överföringar” diskuterar HD straffansvar för en advokat som i sin yrkesutövning genomförde två överföringar med en veckas mellanrum från klientmedelskontot till andra personer än klienten.

2 nov 2023

Sekretessen mellan myndigheter kan tas bort

Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att överväga och föreslå förbättrade möjligheter att utbyta information mellan myndigheter. Syftet är att förebygga, utreda och bekämpa olika former av fusk, regelöverträdelser och brottslighet.

2 nov 2023

Jakt efter 200 björnar uppfyller kravet på begränsad mängd individer

Enligt domstolen var björnstammens storlek och sammansättning, bevarandestatus och genetiska status sådan att det inte fanns hinder för att tillåta jakten. 

31 okt 2023

Nej till strandskyddsdispens för utökning av en befintlig träaltan

MÖD finner, i likhet med underinstanserna, att det saknats förutsättningar att ge strandskyddsdispens för utökning av en befintlig träaltan.

31 okt 2023

Egna uteslutningsgrunder enligt 19 kapitlet LOU

I den här artikeln går två av våra experter inom upphandling igenom vad som är tillåtet och lämpligt vid utformning av egna uteslutningsgrunder. 

31 okt 2023

Rektors agerande strider mot lagen – DO kräver ersättning

DO bedömer att en rektorns agerande har varit en överträdelse av diskrimineringslagen och begär ersättning.

31 okt 2023

Nu förbjuds försäljning av mikroplaster i EU

För att minska mängden plast som hamnar i miljön har EU-kommissionen beslutat att försäljning av mikroplaster och kemiska produkter med avsiktligt tillsatta mikroplaster kommer att förbjudas.

30 okt 2023

Sänkta krav för vindkraft i område med renskötsel

Det kommer Mark- och miljööverdomstolen fram till i ett avgörande som meddelades i september i år.

30 okt 2023

Upphandling av julgåva skulle ha annonserats

Konkurrensverket yrkar att en region ska betala 600 000 kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.

30 okt 2023

Ingen aktivitetsplikt vid godtyckliga utvärderingskriterier

Bolag ansökte om överprövning av en kommuns upphandling av arkitekttjänster och riktade invändningar mot utvärderingsmodellen. Läs kammarrättens bedömning i målet.

30 okt 2023

Beslut om att höja försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare

Regeringen har beslutat att höja försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare. Ändringen börjar gälla den 1 november 2023. 

23 okt 2023

Grönt ljus för skola att kamerabevaka för att förebygga anlagda bränder

 I sitt beslut konstaterar IMY att bevakningen på dagtid har varit motiverad på vissa platser för att komma åt problem med anlagda bränder.

17 okt 2023

Prövotid för sjuksköterska som på grund av kunskapsbrister inte får ha patientkontakt

Trots omfattande stödinsatser från arbetsgivaren som utökad inskolning, anpassning av arbetsuppgifter och extra stöd av medarbetare har en sjuksköterska uppvisat sådana kunskapsbrister att introduktionen avbrutits och hon inte längre tillåts ha patientkontakt.

16 okt 2023

JO kritiserar nämnd för brister i handläggningen av ärende om tillfälligt utreseförbud

I ett beslut kritiserar JO en socialnämnd för hur handläggningen av ett ärende om tillfälligt utreseförbud enligt LVU gick till. Vår expert Carl-Gustaf Tryblom kommenterar här beslutet.

12 okt 2023

Läkares legitimation återkallas efter dödshjälp

En läkare tillhandahöll en numera avliden patient en dödlig dos läkemedel. Kammarrätten instämmer i underinstansernas bedömningar om att återkalla läkarens legitimation.

12 okt 2023

Nationella läkemedelslistans nästa steg

En särskild utredare, som regeringen tillsätter, ska se över möjligheterna att utveckla registret nationell läkemedelslista. Syftet är att skapa ett mer ändamålsenligt register och att höja patientsäkerheten. 

12 okt 2023

Möjlighet till dispens från nya regler för dygnsvila

SKR, Sobona och Akademikerförbundet SSR har kommit överens om förtydliganden kring dygnsvila och inför en möjlighet till dispens. Regler om dispens börjar gälla den 1 februari 2024. 

12 okt 2023

Uppdrag om att förbereda för ungdomsfängelser

Kriminalvården har fått i uppdrag att förbereda inrättandet av särskilda ungdomsavdelningar för unga i åldern 15–17 år som döms för grov brottslighet.

12 okt 2023

1 , 2 , 3 , 4 , 5 (denna sida) , 6 , 7 , 8 , 9 ,