Kurs
Gymnasieskolan – rättslig reglering och aktuella frågor
Om kursen
Gymnasieskolan är en frivillig skolform där regelverket till stora delar skiljer sig åt från vad som gäller grundskolan och andra obligatoriska skolformer. Under tiden i gymnasieskolan fyller också de allra flesta elever 18 år och blir myndiga.
Under utbildningen tas ett antal centrala och aktuella frågor avseende gymnasieskolan upp och gås igenom ur ett praktiskt perspektiv. Stort utrymme kommer att ges till deltagarnas egna frågor.
För vem passar kursen?
Kursen vänder sig till rektorer, skolchefer, lärare, tjänstemän på förvaltning och andra som är intresserade av att lära sig mer om juridiken i gymnasiet.
Programpunkter
- Introduktion och myndighetsutövning
- Vem fattar besluten
- Mottagande (behörighet och urval)
- Särskilt stöd och extra anpassningar
- Kontakt med hemmet
- Ingripanden mot elever/Hot och våld i skolan
- Kränkande behandling- hantering och anmälan
- Kamerabevakning på skolan (invändiga kameror)
- Bedömning och betygsättning
- Nyheter på gymnasieskolans område
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Skolnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Omdöme om kursen (5/5)
Baseras på 4 kursdeltagare
Kursledare
Anna är handläggare och jurist på gymnasieavdelningen inom Stockholms stads utbildningsförvaltning sedan 2015. Tidigare har hon arbetat på Skolverkets gymnasieavdelning och rättssekretariat i cirka 10 år.
Kursledare
Frida har tidigare arbetat både på Skolverket och Skolinspektionen. Hon har även varit sekreterare i statliga utredningar på skolans område. Frida skriver lagkommentarer till skollagen på JP skolnet tillsammans med Mikael Hellstadius.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
HD bedömer att uttalandet varit en spontan reaktion som ej haft en sådan tydlig sexuell inriktning eller prägel som krävs för straffansvar.
5 sep 2024
HD har i ett avgörande beslutat att en kommun ska betala 20 000 kronor i diskrimineringsersättning till en grundskoleelev med autism.
5 sep 2024
Vår rådgivare och jurist, Natalie Stade, svarar på frågan i det här JP play-avsnittet.
12 jun 2024