Kurs

Affärsmodellsutveckling i en digital tid

Affärsmodellsutveckling i en digital tid

Om kursen

Välkommen till denna heldagskurs där vi går igenom hur digitaliseringen har påverkat juristbranschen! Vi pratar bland annat om vad digitalisering innebär och beskriver effekter av digitala tekniker på arbetssätt, affärsmodeller och organisering.

Vi behandlar branschens möjligheter till digital innovation och pratar om hur olika digitala teknologier kan användas inom juridiken. Vi tangerar vikten att skapa en förändringsbenägen kultur, då det är människor som ska implementera och använda tekniken. Här blir en diskussion om barriärer och svårigheter med en sådan förändring också aktuell. Vi diskuterar också den påverkan covid-​19 har haft på förändringstakten.

Juridiska tjänster digitalt har med tiden blivit mer vanligt, och erbjuds till allt lägre pris. Hur påverkar den digitala utvecklingen arbetet och vad kommer tas över av automatiseringen? Det är gynnsamt att se över huruvida det gamla traditionella arbetssättet verkligen är hållbart i framtiden. 

Vi tittar på de nya affärsmodeller och värdeerbjudanden som har utvecklats av såväl uppstickare inom legal tech som av etablerade byråer, pratar om framväxten av ekosystem för lärande och går igenom hur ni praktiskt skulle kunna initiera ett eget strategiskt digitaliseringsarbete. Under dagen varvas presentationer med praktiska övningar.

För vem passar kursen?

Kursen riktar sig till yrkesverksamma jurister och advokater. Då kursen har ett affärsperspektiv är den främst relevant för aktörer i privat sektor, men alla som är intresserade av digitalt värdeskapande och strategiskt innovationsarbete har nytta av kursinnehållet.

Programpunkter

 • Vad innebär digitalisering i denna bransch?
 • Hur kan jurist/advokatbyråer använda digitala möjligheter för att vara innovativa och skapa nytt värde?
 • Hur bör de anpassa sina affärsmodeller för att också fånga detta värde?
 • Hur kan vi skapa bredare ekosystem för digitalt lärande?
 • Och, hur kan organisationer nyttja den förändringskraft och digitala kultur som kommit med Covid-19?

Kursmaterial

Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.

I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP ITnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.

Charlotta Kronblad

Kursledare

Charlotta Kronblad Postdoktor, tillämpad IT, Göteborgs Universitet

Charlotta Kronblad arbetar som doktorerat på ”Digital impact on the legal field” på Chalmers Tekniska högskola och som dessförinnan arbetade 10 år som jurist både i privat och offentlig verksamhet. Hon är en välkänd föreläsare i gränslandet mellan digitala teknologier, juridik och organisationsutveckling. Charlotta håller utbildning inom IT-rätt och dataskydd.

Tillgängliga kursupplägg

Anmäl intresse

Anmäl intresse

Livesänd/på plats

Kurs: Affärsmodellsutveckling i en digital tid

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig när det finns ett datum för kursen.

Se vår integritetspolicy

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom it-rätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

 • JP ITnet

  Informationstjänsten för dig som arbetar med juridiska frågor inom IT och dataskydd.
 • JP Registerförteckning

  Ett enkelt och användarvänligt verktyg för att uppfylla krav på dokumentation av personuppgiftsbehandling.
 • Rådgivning inom dataskydd

  Behöver du vägledning i frågor som rör GDPR och dataskydd? Våra specialiserade jurister hjälper gärna till.

Nyheter

Hur vet man när man ska genomföra en konsekvensbedömning och när det är aktuellt att göra en informationsklassning? Här redogör vi för vad som gäller.

14 nov 2023

I denna analys går vår expert Didrik Värmon igenom frågan i ljuset av ett rättsligt ställningstagande från Finansinspektionen (FI 2023:1).

13 nov 2023

Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att se över grundlagsskyddet för vissa söktjänster som offentliggör personuppgifter. Uppdraget ska redovisas senast den 15 november 2024.

13 nov 2023