Lagkommentar till föräldrabalken skriven av Linnéa Brossner och Kalle Larsson. Kommentaren beskriver det aktuella rättsläget och behandlar frågor som är relevanta för den praktiserande juristen.
Är du intresserad av våra tjänster? Ange dina kontaktuppgifter nedan samt vilken tjänst du vill testa så kontaktar vi dig inom kort med inloggningsuppgifter för en kostnadsfri testperiod.
Föräldrabalken innehåller flera delar kopplade såväl till hur vårdnad utövas eller kan ändras som till fastställande av faderskap och flera andra delar kopplade till bestämmanderätt och ansvar kring underåriga barn. Den innehåller lagrum som reglerar förhållanden mellan ställföreträdare och personer som helt eller delvis saknar rättshandlingsförmåga. Det kan gälla såväl föräldrar som ställföreträdare för barn men även exempelvis förordnade vårdnadshavare eller gode män och förvaltare i förhållande till vuxna i behov av hjälp.
I lagkommentaren finns användarvänlig information som är uppdaterad och berör aktuell praxis. Här finns hänvisningar till lagrum och praktiska tips om hur barns egendom får användas, hur ett dödsbo behöver agera när ett underårigt barn är dödsbodelägare och en rad andra regleringar kopplade till den ekonomiska familjerätten.
Föräldrabalken har ett stort arbetsområde och avser den klassiska familjerätten (vårdnad, boende, umgänge), adoption och fastställande av föräldrar (faderskap/moderskap) men också vissa delar inom den ekonomiska familjerätten (underhåll, hur barns pengar får placeras med mera). Det är genom balkens regleringar som någon kan agera såsom ställföreträdare för en annan. På senare år har det 17 kapitlet tillkommit där anhörigas behörighet att rättshandla regleras. Balken har således ett ganska brett användningsområde men är samtidigt grunden för andra lagstiftningar avseende behörighet, ansvar med mera.
Förbundsjurist, Sveriges Kommuner och Regioner...
Kansliråd, Justitiedepartementet
Den 1 september 2018 trädde de nya adoptionsreglerna i kraft - ett regelverk som bättre ska spegla samhället som det ser ut i dag.
24 sep 2018
I en ny analys utreder stadsjuristen Natalie Glotz Stade vad socialtjänsten och skolan måste veta om brott som innebär barn- och tvångsäktenskap. Det kan handla om en situation då en ungdom har blivit bortgift i en annan stat.
5 jun 2015
Den 17 augusti trädde en nya europeisk arvsordning i kraft. Förordningen är direkt tillämplig i hela EU och påverkar svenskar bosatta utomlands. Nu analyserar JP Infonets expert Kenneth Bratthall de praktiska effekterna av den nya arvsordningen och nämner ett nordiskt undantag.
7 sep 2015
JP Infonets webbplatser använder cookies för att fungera på ett bra sätt. Genom att välja "acceptera" samtycker du till att cookies används. Läs mer
Kakor som används för att avgöra vilka sidvisningar som hör till samma användarbesök. Behövs för inloggning samt optimering.
Denna kaka används för att hålla reda på vilka kakor som användaren accepterat att vi lagrar.
Denna kaka sätts för användare som använder federerad inloggning.
Denna kaka sätts för användare som skickat in kursutvärderingar.
Denna kaka sätts då en användare vill dölja en notis.
Denna kaka håller reda på om användaren har lämnat sin e-postadress när den ska ladda ner en fil från den publika sajten.
Kakan möjliggör för webbkursexamintioner för användare utan personligt konto.
Kaka som används för uppspelning av video. Används för att hålla en anonym användarsession.
Sparar språkval för Twitter-flödet.
Denna kaka används för att särskilja användare.
Kakor som används för besöksmätning.
Dessa kakor används för webbanalys funktionalitet och tjänster från hotjar.
Används för risksigillet i sidfoten på publik sajt.
Används för att analysera användarbeteende och skräddarsy marknadsföring.
Kakor för Google Advertising
Kaka för att spara IP-adresser för att identifiera företag eller organisationer som besöker webbsidan.