Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Artikelserie om nyheterna i LUF publiceras i JP Upphandlingsnet

Redan i början av 2014 antog EU tre nya upphandlingsdirektiv som kommer att styra de offentliga inköpen under en oöverskådlig framtid. Sedan dess har arbetet med att införliva dem i svensk rätt pågått och nu har vi äntligen fått en proposition, ett förslag till lag som beräknas träda ikraft 1 januari 2017. Det blir enligt förslaget tre nya upphandlingslagar; en ny LOU, en ny LUF och en ny lag om upphandling av koncessioner (LUK).


Pernilla Carlsson Rasiwala analyserar nyheterna i nya LUF i en artikelserie för JP Upphandling

I en lång rad artiklar har flera juridikexperter under de senaste åren analyserat de nya direktiven samt införlivandeprocessen i JP Upphandlingsnet. Fokus har då varit LOU. Därför publicerar JP Infonet nu, i samarbete med advokat Pernilla Carlsson Rasiwala, en serie artiklar med fokus på nyheterna i nya LUF. Pernilla har tidigare arbetat som bolagsjurist på AB Storstockholms lokaltrafik, vars verksamhet i flera avseenden regleras av LUF.

De upphandlande enheterna kommer att få en hel del nya regler att förhålla sig till. Artikelserien syftar till att sammanfatta och belysa nyheter i LUF och ge tydliga sidhänvisningar till propositionen. Bland annat behandlas följande i artikelserien:

  • Nya begrepp
  • Sociala hänsyn
  • Tillämpningsområde & undantag
  • Nya upphandlingsförfaranden
  • Uteslutningsgrunder
  • Kommunikation & dokumentation
  • Uppdelning av kontrakt
  • Nya tidsfrister
  • Ändring av kontrakt & ramavtal

- Vilken proposition det blev! Den är så omfattande att få av er sannolikt kommer att mäkta med att läsa den i sin helhet, bara att skriva ut den ger dåligt miljösamvete. För att ni praktiker ska slippa skövla varsin liten skogsdunge vill jag i en artikelserie ge er en bra överblick av de större förändringarna i LUF. Artikelserien är främst en sammanfattning av nyheter och förändringar men innehåller även kortare kommentarer och länkar till relevanta rättskällor, vilket bör underlätta ert arbete väsentligt, säger Pernilla Carlsson Rasiwala.

Hela artikelserien publicerar i JP Upphandlingsnet. Du kan läsa mer om tjänsten samt ansöka om ett kostnadsfritt testkonto här

Publicerad 5 sep 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom eu-rätt och internationell rätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

EU-domstolen har till slut svarat på Landesgericht Berlins frågor rörande användningen av så kallad EncroChat-bevisning. Vår expert Hans Sundberg går i denna analys igenom avgörandet.

4 jun 2024

Regeringen har fattat beslut om ett förbud mot användning av växtskyddsmedel på bland annat lekplatser och i parker.

12 apr 2021