Kommentaren till lagen om tillämpning av Europeiska unionens statsstödsregler är skriven av Joakim Lavér, Peter Forsberg och Philip Thorell.
Är du intresserad av våra tjänster? Ange dina kontaktuppgifter nedan samt vilken tjänst du vill testa så kontaktar vi dig inom kort med inloggningsuppgifter för en kostnadsfri testperiod.
Som en del av EU:s konkurrensrätt gäller enligt artikel 107 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt som huvudregel ett förbud mot så kallat statsstöd. Med statsstöd menas stöd som ges av en medlemsstat eller med hjälp av statliga medel som snedvrider konkurrensen genom att gynna vissa företag eller viss produktion och som påverkar handeln mellan EU:s medlemsstater. Reglerna ska garantera att stater inte påverkar frihandeln inom EU genom att ge inhemska företag ekonomiska fördelar.
Hur statsstödsreglerna ska implementeras i medlemsstaterna regleras dock inte uttömmande i EU-rätten. För Sveriges räkning finns därför lagen (2013:388) om tillämpning av Europeiska unionens statsstödsregler, som reglerar de processuella aspekterna av statsstödsreglerna. Den innehåller bestämmelser om bland annat talerätt, ränta och verkställighet, och är därför av utomordentlig betydelse för de praktiska möjligheterna att använda sig av statsstödsreglerna i exempelvis tvister.
Den här kommentaren innehåller vägledning om statsstödsbegreppet, kommentarer till varje paragraf och en redogörelse för de sätt som en talan kan föras på mot ett statsstödsbeslut i svensk domstol. Kommentaren uppdateras regelbundet utifrån förändringar såväl nationellt som på EU-nivå. Kommentaren riktar sig till jurister som kommer i kontakt med statsstödsfrågor, både inom offentlig förvaltning på statlig eller kommunal nivå och inom privat verksamhet. Den är också användbar för andra som vill fördjupa sig i statsstödsreglernas betydelse i en svensk kontext.
Advokat och partner, Hannes Snellman Advokatbyrå
Advokat och delägare i Hannes Snellman
Advokat och managing associate
Närmare 9 av 10 regioner ställer i hög utsträckning krav på tillgänglighet i offentliga upphandlingar, av kommunerna är det 6 av 10. Det visar Upphandlingsmyndighetens nationella upphandlingsenkät.
29 aug 2023
Läs mer om domstolens bedömning i målet här.
28 aug 2023
Analys kring en ny dom från Kammarrätten i Stockholm, där domstolen prövar ramarna för upphandlingar som genomförs enligt det nya 19 kap. LOU.
24 aug 2023
JP Infonets webbplatser använder cookies för att fungera på ett bra sätt. Genom att välja "acceptera" samtycker du till att cookies används. Läs mer
Kakor som används för att avgöra vilka sidvisningar som hör till samma användarbesök. Behövs för inloggning samt optimering.
Denna kaka används för att hålla reda på vilka kakor som användaren accepterat att vi lagrar.
Denna kaka sätts för användare som använder federerad inloggning.
Denna kaka sätts för användare som skickat in kursutvärderingar.
Denna kaka sätts då en användare vill dölja en notis.
Denna kaka håller reda på om användaren har lämnat sin e-postadress när den ska ladda ner en fil från den publika sajten.
Kakan möjliggör för webbkursexamintioner för användare utan personligt konto.
Kaka som används för uppspelning av video. Används för att hålla en anonym användarsession.
Sparar språkval för Twitter-flödet.
Denna kaka används för att särskilja användare.
Kakor som används för besöksmätning.
Dessa kakor används för webbanalys funktionalitet och tjänster från hotjar.
Används för risksigillet i sidfoten på publik sajt.
Används för att analysera användarbeteende och skräddarsy marknadsföring.
Kakor för Google Advertising
Kaka för att spara IP-adresser för att identifiera företag eller organisationer som besöker webbsidan.