Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar – rehabiliteringsutredning och rutiner för rehabilitering och arbetsanpassning

Arbetsgivaren har enligt arbetsmiljölagen ett ansvar för att en anställd som drabbats av skada eller sjukdom får del av de anpassnings- och rehabiliteringsåtgärder som behövs för att den anställde ska kunna fortsätta arbeta. Arbetsgivaren ska medverka för att finna relevant arbetsprövning, arbetsträning eller omskolning utanför den egna arbetsplatsen. Arbetsgivarens ålägganden går dock inte längre än att vidta sådana åtgärder som syftar till att arbetstagaren ska kunna återgå i arbete hos arbetsgivaren. Det finns således ingen skyldighet att utvidga verksamheten för att tillskapa nya arbetsuppgifter åt arbetstagaren. Läs mer om arbetsgivarens rehabiliteringsansvar i denna analys som nu har reviderats av arbetsrättsjuristen Niklas Wallentin.

Lagen (1982:80) om anställningsskydd, LAS, ger arbetstagaren ett anställningsskydd i anställningsförhållandet till arbetsgivaren. Av förarbetena till LAS framgår att sjukdom och nedsatt arbetsförmåga i regel inte utgör grund för uppsägning, såvida det inte är fråga om en stadigvarande nedsättning av arbetsförmågan som är så väsentlig att arbetstagaren inte kan utföra arbete av någon betydelse. 

Av Arbetsdomstolens praxis framgår också att det enbart är i undantagsfall som arbetsgivaren har saklig grund för uppsägning med hänvisning till arbetstagarens sjukdom. 

Ladda ner dokumentet för att läsa hela analysen. 

Analyser, domar och beslut, lagkommentarer, nyheter och mycket mer hittar du i informationstjänsten JP Arbetsrättsnet. Läs mer om tjänsten här. 

Publicerad 2 sep 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom arbetsrätt och arbetsmiljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

  • JP Arbetsmiljönet

    Informationstjänsten för dig som är arbetsmiljöansvarig, skyddsombud eller har en samordnande roll.
  • JP Arbetsrättsnet

    Informationstjänsten för dig som har personalansvar eller jobbar på en personal- och HR-avdelning.
  • JP LaglistaArbetsmiljö

    Bevaka lagar som berör arbetsmiljöfrågor med en enkel och användarvänlig laglista. Och få personligt stöd av våra jurister.

Nyheter

Från 1 oktober 2023 gäller som huvudregel att alla medarbetare i kommuner och regioner ska ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod, och att arbetspass ska följas av dygnsvila.

14 sep 2023

Regelverket för etableringsersättningen, etableringstillägget och bostadsersättningen ses därför över.

28 aug 2023

Förvaltningsrätten finner att Bolt varken är att betrakta som arbetsgivare eller inhyrare och att bolaget därför inte har något arbetsmiljöansvar för kurirerna.

1 sep 2023