Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Kurs

Etik och juridik för psykologer och psykoterapeuter

Etik och juridik för psykologer och psykoterapeuter

Om kursen

Ökad psykisk ohälsa, resursbrist, AI och angiverilag! Utmaningarna för psykologer och psykoterapeuter är många. Det krävs kunskap både om den medicinska rätten och om den medicinska etiken för att kunna navigera bland utmaningar. Inte minst finns det ett stort behov av att diskutera vårdens frågor ur båda dessa perspektiv.

Kursen riktar sig både till personer med ledningsansvar, såsom enhetschefer, psykologiskt ledningsansvariga (PLA) samt teamledare, och till den som jobbar kliniskt som psykolog eller psykoterapeut. 

På den här kursen kommer vi att gå igenom de rättsliga och etiska reglerna för hälso- och sjukvården inklusive tystnadsplikt och patientjournaler. Vidare kommer etikens roll och utrymme att belysas utifrån en vård i förändring.

Kursen kommer att innehålla gruppdiskussioner där aktuella etiska och rättsliga dilemman kommer att behandlas.

Programpunkter

  • Inledning och presentationer
  • Varför etik och juridik?
  • Grundläggande bestämmelser i hälso- och sjukvården
  • Etiska riktlinjer
  • Sekretess och tystnadsplikt
  • Patientjournaler
  • Etiska dilemman och förhållningssätt
  • Sammanfattning av dagen

Kursmaterial

Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.

I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Sjukvårdsnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.

Ebba Sverne Arvill

Kursledare

Ebba Sverne Arvill Jurist, författare och föredragshållare

Ebba är en erfaren jurist med tidigare ledande roller inom rättsväsendet, inklusive chef för polisens utredningsavdelning och rektor för Polishögskolan. Hon är expertföreläsare som delar med sig av kunskap om hälso- och sjukvårdsämnen med engagemang och djup insikt.

Fredrik Oja-Mikulska

Kursledare

Fredrik Oja-Mikulska Leg. psykolog

Fredrik har erfarenhet av arbete inom BUP, primärvård och behandlingshem för ungdomar. Han arbetar för närvarande som egenföretagare med neuropsykiatriska utredningar och behandling av barn och ungdomar samt handledning och behandling kopplat till avhopparverksamhet.

Maria Wetterlöv Bäcklin

Kursledare

Maria Wetterlöv Bäcklin Leg. Psykoterapeut

Maria arbetar sedan 2019 inom primärvårdens psykosociala team på vårdcentral, med samtalsbehandling för barn, ungdomar och vuxna. Hon har även erfarenhet av arbete på behandlingshem och kommunala behandlingsprojekt som behandlingsansvarig, samt inom socialtjänstens barn- och ungdomsgrupper.

Tillgängliga kursupplägg

Anmäl intresse

Anmäl intresse

På plats

Kurs: Etik och juridik för psykologer och psykoterapeuter

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig när det finns ett datum för kursen.

Se vår integritetspolicy
Skicka anmälan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom hälso- och sjukvårdsrätt:

Se vår integritetspolicy