Om kursen
Vårdpersonal behöver dagligen göra olika ställningstaganden som kan bli särskilt komplicerade om patienten är ett barn.
I denna kurs får du en gedigen genomgång av de frågeställningar som kan aktualiseras när barn är i hälso- och sjukvården, som patienter eller som närstående. Det kan vara frågor såsom: Får ett barn som patient bestämma över sin egen hälso- och sjukvård och får ett barn ens söka vård själv, utan att vårdnadshavare informeras? Vad gäller sedan om barnets vårdnadshavare begär att få del av uppgifter om den vård som barnet fått? Om barnet är placerat av socialtjänsten, vem bestämmer då? Vilket stöd har barn som anhöriga rätt till? På vilket sätt ska barnets egna åsikter beaktas?
Med juridiken i fokus behandlas frågor om samtycke till vård av barn, sekretess gentemot vårdnadshavare, barns egen beslutskompetens och barn som är beslutsoförmögna, vårdens informationsskyldighet, barnets bästa och barns delaktighet ur ett hälso- och sjukvårdsperspektiv.
Utbildningen innehåller en konkret och praktiskt orienterad genomgång av hälso- och sjukvårdens regelverk kopplat till barns rätt och Barnkonventionen.
Kursen riktar sig främst till dig som vårdpersonal eller chef i hälso- och sjukvården som på något sätt möter barn. Kursen är även relevant för dig som på annat sätt arbetar med barnfrågor inom hälso- och sjukvården i en roll som tjänsteman, handläggare, jurist, förtroendevald eller en annan roll där behov finns att hantera frågeställningar avseende barnrätt i hälso- och sjukvården.