Om kursen
Vill du få ökad kunskap om vårdnadsöverflyttning och klarhet i vad som gäller enligt lagen? Här är kursen som ger dig en överblick, från utredning och ansökan om stämning till domstolsprocessen. Kursen reder också ut de särskilt förordnade vårdnadshavarnas roll.
Utgångspunkten vid familjehemsplaceringar är att barn ska återförenas med sina föräldrar när syftet med vården utanför hemmet har uppnåtts. Det förekommer dock att det, trots omfattande och långvariga insatser – eller av annan anledning – inte är möjligt att åstadkomma en återförening. Vårdnaden kan då flyttas till de familjehemsföräldrar som ett barn stadigvarande vårdats och fostrats hos, om det är uppenbart bäst för barnet att det rådande förhållandet får bestå. Socialnämnden är skyldig att överväga om en sådan ansökan bör göras senast när den unge har varit frivilligt placerad i samma familjehem i två år och efter den tidpunkten minst en gång per år. Om socialnämnden bedömer att vårdnaden bör flyttas över till familjehemsföräldrarna ska den ansöka om det hos tingsrätten. Om tingsrätten bedömer att det är uppenbart att det är bäst för barnet att vårdnaden flyttas över till familjehemsföräldrarna ska domstolen utse dem till särskilt förordnade vårdnadshavare.
Denna kurs går igenom lagstiftning och praxis och vad som är viktigt att fokusera på i den utredning som ligger till grund för socialnämndens stämningsansökan. Även den rättsliga processen tas upp – hur det fungerar i allmän domstol och vad man behöver tänka på och förbereda.
För vem passar kursen?
Kursen riktar sig främst till handläggare och chefer i socialtjänsten som arbetar inom barnutredningar.