LSS – en grundkurs om lagen och dess praktiska tillämpning
Om kursen
Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som ställer stora krav på en rättssäker handläggning. Inspektionen för vård och omsorg har tillsyn över lagens tillämpning och Socialstyrelsen ger ut föreskrifter och allmänna råd. Den som inte är nöjd med ett beslut om insats enligt LSS kan överklaga detta till förvaltningsdomstol.
För att den som handlägger ärenden enligt LSS ska kunna göra korrekta bedömningar krävs inte bara kunskaper om själva lagen, utan även om angränsande socialrättslig lagstiftning. Förutom kommun och landsting finns även privata aktörer på området, framför allt privata assistansbolag.
Syftet med denna LSS-utbildning är att ge en allmän genomgång av lagen och dess tillämpning. Det ges stort utrymme för deltagarnas frågeställningar och erfarenhetsutbyte. Tyngdpunkten i kursen består av en genomgång av personkretsen och andra villkor för insats, insatsernas innehåll samt ansvars- och verkställighetsfrågor. Vidare berörs den enskildes rätt enligt annan lagstiftning, till exempel SoL och HSL och i mån av tid även frågor om kvalitet och tillsyn samt Lex Sarah tas upp. För att befästa kunskaperna ingår en gruppdiskussion med utgångspunkt i några fallbeskrivningar.
För vem passar kursen?
Vår LSS-utbildning riktar sig till dig som är i behov av kunskap om grunderna i LSS och den praktiska tillämpningen av lagen, inom såväl kommunal som privat verksamhet. Främst gäller det dig som nyligen börjat arbeta med att handlägga frågor som rör LSS men kursen passar även för dig som är i behov av en genomgång för att hålla dig uppdaterad i ämnet.
Programpunkter
- Vem som kan få LSS-insats, personkrets och andra villkor
- Föräldraansvaret
- Insatserna – innehåll och villkor
- Översikt av skillnader och gränsdragningar mot till exempel SoL och HSL
- Ansvar för insatserna – övergripande och till exempel vid placeringar utom kommunen
- Verkställighet – rätt att välja insats
- Kvalitet – tillsyn, tillstånd, Lex Sarah, individuell plan
- Övriga frågor – till exempel avgifter
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Socialnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Kursuppdateringar: nya socialtjänstlagen
Vi säkerställer att våra socialrättskurser alltid är aktuella och i linje med gällande lagstiftning. Med den nya socialtjänstlagen som träder i kraft den 1 juli 2025, uppdaterar vi kursinnehållet löpande i enlighet med den senaste lagrådsremissen och den kommande propositionen som riksdagen ska besluta om i november.
Omdöme om kursen (4,8/5)
Baseras på 11 kursdeltagare
Såhär tycker tidigare deltagare
-
"Bra och tydliga genomgångar, exemplariskt på hur det bör fungera med webbsända utbildningar. Lätt att hänga med och väldigt intressant." Matilda Andersson biståndshandläggare/LSS-handläggare Övertorneå kommun
-
Fantastiskt bra och intressant föreläsning, formatet med webbsänd kurs fungerar väldigt bra för mig. Hariett Rickman Enhetschef, IFO Arjeplogs kommun
-
Mycket kunnig föreläsare, samt intressant material och bra frågor. Kursen motsvarade mina förväntningar och mer därtill. Ninnie Isgren Kundansvarig Shamsen omsorg
-
Kursen motsvarade mina förväntningar, mycket intressant, lärorikt och pedagogiskt! Zemfira Kim LSS-handläggare Eda kommun
Kursledare
Bea Nordebrink har lång erfarenhet från socialtjänsten och dubbla kompetenser som socionom och jurist. Tidigare har Bea haft anställningar i kommuner som handläggare och chef på olika nivåer. Hon arbetar för närvarande med olika uppdrag som rättslig rådgivare inom socialrätt med inriktning mot LSS och har också uppdrag som stadsjurist. Hos JP Infonet håller hon utbildning inom socialrätt.
Tillgängliga kursupplägg
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Det konstaterar kammarrätten i ett mål om försörjningsstöd.
5 sep 2024
I denna analys tittar Kalle Larsson, förbundsjurist hos SKR, närmare på Högsta domstolens avgörande ”Det uteblivna umgänget”.
5 sep 2024
JO konstaterar att socialnämnden var medveten om att handlandet stred mot OSL och riktar därför allvarlig kritik mot nämnden.
30 aug 2024