Logga in

Glömt ditt lösenord?

Utredningen Barnets bästa vid fortsatt vård enligt LVU är klar

Social_Utredningen-Barnets-bästa-vid-fortsatt-vård-enligt-LVU-är-klar.jpg

Anders Hagsgård, president för Hovrätten för Västra Sverige, har nu presenterat utredningen om förutsättningarna för att införa barnets bästa som ett självständigt rekvisit vid prövningen av upphörande av vård i familjehem enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).

Enligt förslaget ska tvångsvårdade barn kunna vara fortsatt placerade, även om föräldrarnas förmåga att ta hand om barnet har förändrats på ”ett varaktigt och genomgripande sätt” om barnet bedöms må bäst av att vården fortsätter. I utredningen nämns ett antal punkter som ska vägas in i bedömningen, till exempel barnets relation till familjehemmet och vårdnadshavarna samt hur lång tid barnet har varit placerat.

Publicerad 8 mar 2022

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I den här analysen går vår expert Tim Holappa igenom de viktigaste förändringarna som reformen innebär.  

6 maj 2024

I det här fallet bedömer kammarrätten att en kvinna med demenssjukdom och alkoholberoende som hade vistats på behandlingshem hade godtagbara skäl för att inte ansöka om bistånd till hyra i tid.

11 mar 2024

Riksdagen har röstat ja till nya regleringar för att förbättra skyddet för och stödet till personer som behöver skyddat boende. Lagändringarna börjar gälla den 1 april 2024.

7 mar 2024