Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Hur hanterar man en ansökan som kommit in till fel nämnd?

Juristens svar


Inledningsvis kan konstateras att kommunen har det yttersta ansvaret för att alla som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver, jämför 2 kap. 1 § och 2 a kap. 1 § socialtjänstlagen (2001:453), SoL. Vidare framgår av 11 kap. 1 § SoL att socialnämnden utan dröjsmål ska inleda utredning av vad som genom ansökan, anmälan eller på annat sätt har kommit till nämndens kännedom och som kan föranleda någon åtgärd av nämnden.

Det finns inga begränsningar i 4 kap. 1 § SoL om vad den enskilde kan ansöka om för bistånd, utan den enskildes behov avgör om bistånd ska beviljas och hur det i så fall ska utformas.

Av 6 § förvaltningslagen (2017:900), FL, följer att myndigheter har en serviceskyldighet. En myndighet ska se till att kontakterna med enskilda blir smidiga och enkla. Myndigheten ska lämna den enskilde sådan hjälp att han eller hon kan ta till vara sina intressen. Hjälpen ska ges i den utsträckning som är lämplig med hänsyn till frågans art, den enskildes behov av hjälp och myndighetens verksamhet. Den ska ges utan onödigt dröjsmål. I serviceskyldigheten ingår bland annat att hjälpa enskilda som har vänt sig fel genom att hänvisa till rätt myndighet, se prop. 2016/17:180 s. 291.

Kommuner kan organisera sin verksamhet på olika sätt och kan exempelvis ha nämnder med olika ansvarsområden. Justitieombudsmannen (JO) har i ett beslut konstaterat att när flera nämnder tillämpar samma lagstiftning behöver tjänstepersonerna känna till vilka ärenden respektive nämnd ansvarar för. Den enskilde ska inte drabbas av att ansvarsfördelningen eventuellt är oklar. Om den enskilde har vänt sig till fel nämnd med sin ansökan ska han eller hon hänvisas rätt. Alternativt, med beaktande av eventuell sekretess, ska informationen vidarebefordras till rätt nämnd. Se JO 2023-10-31, dnr 7462-2022.

Om det är en annan enhet eller nämnd som förfogar över en insats så behöver den enskilde i så fall alltså hänvisas till rätt nämnd eller så ska informationen vidarebefordras rätt, med beaktande av eventuell sekretess.

Ursprungligen publicerad i JP Socialnet.

Ny praxis och lagändringar kan ha tillkommit sedan texten skrevs. De senaste uppdateringarna och hur dessa påverkat rättsområdet hittar du alltid i relevant informationstjänst.

Publicerad 12 maj 2025

Tilda Ekstrand

Jurist, redaktör

JP Infonet vill upplysa om att svaret som ges är övergripande och inte en rekommendation till beslut i något enskilt fall.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy