En tioårig grundskola – sammanfattning av proposition
Regeringen föreslår att en tioårig grundskola ska införas genom att förskoleklassen görs om till årskurs 1. Syftet är att förbättra kunskapsresultaten genom att eleverna ges mer undervisning utifrån grundskolans kursplaner och inom den regel- och kompetensmässiga struktur som grundskolan har. Även de motsvarande obligatoriska skolformerna anpassade grundskolan, specialskolan och sameskolan ska utökas med ett år genom att förskoleklassen omvandlas till en ny första årskurs. Ändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2026 och tillämpas på utbildning som påbörjas efter 30 juni 2028.
Förskoleklassen ersätts av en ny årskurs 1 i lågstadiet
Regeringen föreslår att förskoleklassen ska upphöra som skolform inom skolväsendet. Grundskolan, anpassade grundskolan, specialskolan och sameskolan ska i stället utökas med en ny första årskurs, så att grundskolan och anpassade grundskolan blir tioårig, specialskolan elvaårig och sameskolan sjuårig. Lågstadiet ska utvidgas med ett år och ska i grundskolan, anpassade grundskolan och sameskolan omfatta årskurs 1–4 samt i specialskolan årskurs 1–5. Mellanstadiet ska i grundskolan, anpassade grundskolan och sameskolan omfatta årskurs 5–7 och i specialskolan omfatta årskurs 6–8. Högstadiet ska i grundskolan och anpassade grundskolan omfatta årskurs 8–10 och i specialskolan omfatta årskurs 9–11. Detta innebär att hänvisningar till förskoleklassen tas bort från flera paragrafer i skollagen (2010:800).
Den garanterade undervisningstiden i grundskolan, anpassade grundskolan, specialskolan och sameskolan utökas med 534 timmar per skolform, vilket motsvarar tre timmar undervisning per skoldag i nya årskurs 1. De bestämmelser som gäller för grundskolan, anpassade grundskolan, specialskolan och sameskolan ska även gälla för nya årskurs 1 i dessa skolformer. Därmed ska alltså samma bestämmelser om bland annat utbildningens syfte, ämnen och ämnesområden, särskilt stöd, utvecklingssamtal, individuella utvecklingsplaner, modersmålsundervisning, disciplinära åtgärder och fjärrundervisning omfatta även den nya första årskursen.
Förändringen kräver en lång rad följdändringar och språkliga justeringar, främst i skollagen men även i flera andra lagar, såsom diskrimineringslagen (2008:567), arbetsmiljölagen (1977:1160), föräldraledighetslagen (1995:584), lagen om kommunalekonomisk utjämning (2004:773), offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) med flera.
Garantin för tidiga stödinsatser ska anpassas
Förslaget innebär även att skollagens bestämmelser om garantin för tidiga stödinsatser ska anpassas. Den särskilda bedömningen av en elevs kunskapsutveckling, som tidigare gjordes i förskoleklassen, kommer nu att ske i nya årskurs 1 med hjälp av nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd eller prov. Uppföljningen av stöd i form av extra anpassningar i svenska, svenska som andraspråk och matematik kommer fortsatt att göras i slutet av lågstadiet. Regeringen anser att dessa justeringar är nödvändiga för att säkerställa tidigt stöd i den sammanhållna grundskolan.
Uppgifter ska överlämnas från förskola till skola vid barnets övergång
Idag finns ingen tydlig lagstadgad skyldighet för förskolor och pedagogisk omsorg att systematiskt överföra information till skolan vid barnets övergång. Det nya förslaget innebär att det införs en lagstadgad skyldighet att överlämna nödvändiga uppgifter för att underlätta barnets skolstart. Denna skyldighet är sekretessbrytande, vilket gör det möjligt att dela information som annars skulle vara skyddad av sekretess. Syftet är att säkerställa en smidigare övergång för barnet. Genom att överlämna nödvändiga uppgifter om barnet kan den mottagande skolan bättre förbereda sig för att ge barnet en bra start och säkerställa en kontinuerlig utveckling i undervisningen.
Övergångsbestämmelser
En elev som har gått i förskoleklassen läsåret 2027/28 ska i grundskolan, anpassade grundskolan, specialskolan eller sameskolan börja direkt i årskurs 2. En elev som i någon av dessa skolformer höstterminen 2028 skulle ha börjat i årskurs 2 eller en högre årskurs ska i stället börja i en årskurs som överstiger den årskursen med ett år. Reglerna om överlämning av uppgifter gäller från den 1 januari 2028, men den äldre lydelsen tillämpas fortfarande för elever som började i förskoleklassen läsåret 2027/28. Äldre bestämmelser om rätt att gå kvar vid en skolenhet ska fortsätta att gälla för elever som har tagits emot i förskoleklassen läsåret 2027/28 och som ska fortsätta sin utbildning i grundskolan eller anpassade grundskolan vid samma skolenhet. Äldre bestämmelser om minsta totala undervisningstid ska fortsätta att gälla för elever som höstterminen 2028 påbörjar årskurs 2 eller en högre årskurs i grundskolan eller i en motsvarande skolform. Äldre bestämmelser om tystnadsplikt ska fortsätta att gälla för uppgifter som hänför sig till förskoleklassen.
Ikraftträdande
Ändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2026 och tillämpas på utbildning som påbörjas efter 30 juni 2028.
Sammanfattning av förarbete Prop. 2024/25:143, En tioårig grundskola.
Ursprungligen publicerad i JP Skolnet.
Ny praxis och lagändringar kan ha tillkommit sedan texten skrevs. De senaste uppdateringarna och hur dessa påverkat rättsområdet hittar du alltid i relevant informationstjänst.
Publicerad 10 apr 2025

Jurist, redaktör