Kurs
Informationssäkerhetslagstiftning i praktiken
Om kursen
– Navigera, identifiera och hantera vilken informationssäkerhetslagstiftning din verksamhet berörs av
Informationssäkerhet handlar om att rätt information ska finnas tillgänglig för rätt personer, och i rätt tid. Det handlar även om att skydda information från förvanskning, exempelvis till följd av tekniska störningar, fel eller brister, samt att säkerställa kontinuitet, återställningsförmåga och motståndskraft vid incidenter. Informationen ska inte kunna hamna i orätta händer och därmed riskera att missbrukas.
Denna heldagskurs ger dig en praktisk vägledning i hur ni som organisation kan navigera i de komplexa regelverken. Vi lägger fokus på hur du bedömer vilken lagstiftning du berörs av och inte minst – vad som händer om du bedömer fel.
Under dagen går igenom vilka lagar och regler som styr verksamheten, hur en regelinventering genomförs och hur vi identifierar vilka krav som faktiskt är relevanta.
Syftet med kursen är att få en förståelse för säkerhetslagar i allmänhet och hur du ska förhålla dig till dessa. Genom flera praktiska övningar utvecklar vi förmågan att analysera och navigera i regelverket.
För vem passar kursen?
Denna kurs passar dig som arbetar med säkerhetsrelaterade frågor inom offentlig sektor eller privata verksamheter. Den är särskilt relevant för jurister, säkerhetsskyddschefer, dataskyddsombud, IT-säkerhetsansvariga, compliance-ansvariga och andra som behöver förstå och tillämpa regelverket kring informationssäkerhet, cybersäkerhet och IT-säkerhet. Kursen är även värdefull för chefer och beslutsfattare som vill säkerställa att deras organisation uppfyller lagkrav och undviker tillsynssanktioner.
Programpunkter
- Introduktion:
Översikt av lagstiftning och regelverk - Regelverk och analys
Vilka regler har vi att förhålla oss till?
Regelinventering – metodik och genomförande
Navigering bland säkerhetslagarna - Bedömning och tillämpning
Vilka regler kan bli aktuella och vad gäller i praktiken?
Hur gör vi en rättssäker bedömning? - Krav, risker och analyser
Vilka krav ställer regelverket på oss som aktör
Risker, hot och konsekvenser - risk och sårbarhetsanalys, konsekvensbedömning (GDPR, NIS-lagen och CER) och säkerhetsskyddsanalys
Praktisk övning - Efterlevnad och tillsyn
Tillsyn och påföljder – hur undviker vi sanktionsavgift och andra påföljder - förbud att utöva Ledningsfunktion
Rättspraxis - Avslutning
Frågestund och workshop - mer fokus på praktiken

Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Förvaltningsnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Är du jurist får du möjligheten att testa Juristpaketet kostnadsfritt. Paketet innehåller en digital rättsdatabas med lagkommentarer och övrigt juridiskt material du behöver.
Kursledare
Conny Larsson är advokat vid Advokatfirman Singularity Law AB och juris magister i IT-rätt. Han har cirka 25 års yrkeserfarenhet av IT-rättsliga frågor, där han bland annat varit verksjurist vid Televerket Radio.
Kursledare
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Vår expert Jan Melander, jurist inom offentlig rätt, reder ut vad som gäller.
16 apr 2025
Kommunfullmäktiges beslut om att inte köpa in varor och tjänster från företag verksamma i Ryssland låg utanför den kommunala kompetensen. Kammarrätten konstaterar därför att det var rätt av förvaltningsrätten att upphäva beslutet.
16 apr 2025
Vår expert Jan Melander, jurist inom offentlig rätt, svarar på frågan.
24 mar 2025