Logga in

Glömt ditt lösenord?

Kurs

Diarieföring och arkivering

Diarieföring och arkivering

Om kursen

Som en del av offentlighetsprincipen hanterar alla verksamheter i offentlig sektor allmänna handlingar. Den praktiska hanteringen av de allmänna handlingarna har sin utgångspunkt i reglerna i tryckfrihetsförordningen, offentlighets- och sekretesslagen och arkivlagen. I daglig verksamhet sker diarieföring och arkivering av handlingar, och det behöver ske på ett strukturerat sätt för att regelverket ska fungera i praktiken.

Denna utbildning ger dig den kunskap du behöver för att arbeta med diarieföring, arkivering och övrig hantering av allmänna handlingar i offentlig verksamhet. Du kommer att lämna kursen med en breddad kunskap, redo att tackla nya utmaningar i din arbetsroll.

För vem passar kursen?

Vår diarieföring utbildning riktar sig till dig som i tjänsten arbetar med eller har ansvar för diarieföring, arkivering och gallring av handlingar inom offentlig verksamhet. Du behöver inte ha några förkunskaper för att delta.

Programpunkter 

 

  • Allmänna handlingar
  • Offentlighet och sekretess
  • Registreringsskyldighet och diarieföring
  • Arkivregler – arkivlagen
  • Bevarande och gallring
  • Dokumenthanteringsplan
  • Digital arkivering
  • Informationshantering som helhet

Kursmaterial

Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.

I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Förvaltningsnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.

Omdöme om kursen (4,5/5)

Omdöme om kursen (4,5)

Baseras på 8 kursdeltagare

Så tycker tidigare kursdeltagare

  • "Så nyttigt och informativt. Mycket spännande med diskussioner med kollegor från andra kommuner/verksamheter." Maria Lundqvist Registrator Örebro kommun

Olle Ebbinghaus

Kursledare

Olle Ebbinghaus VD och arkivarie, Dokumentinfo

Olle är arkivarie, konsult och utbildare med lång erfarenhet av att arbeta med olika delar av offentlig sektor. Han har mycket goda kunskaper om regelverk och arbetssätt för hantering av allmänna handlingar. Hos JP Infonet håller Olle kurser inom förvaltningsrätt

Tillgängliga kursupplägg

Anmäl intresse

Anmäl intresse

Livesänd/på plats

Kurs: Diarieföring och arkivering

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig när det finns ett datum för kursen.

Se vår integritetspolicy
Skicka anmälan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom juridiskt stöd inom förvaltningsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

När ett dokument laddas upp för gemensam redigering i en extern molntjänst är det ett led i en teknisk bearbetning eller teknisk lagring av dokumentet. HFD slår därför fast att en handling inte blir allmän av ett sådant förfarande.

11 apr 2024

För första gången på 20 år minskar valdeltagandet bland unga i åldrarna 18–24 år. Det framgår av en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.  

11 apr 2024

  SKR har publicerat resultaten av undersökningar om hur det går för kommuner i deras informationssäkerhetsarbete.  

8 apr 2024