Om kursen
En genomgång av den relevanta praxis som föreligger från svenska domstolar och EU-domstolen bildar ramverket för dagen. EU:s upphandlingsdirektiv innehåller en kodifiering – med viss modifiering – av den etablerade rättspraxis som föreligger från EU-domstolen.
Ett komplext område inom offentlig upphandling är vilka köp av varor, tjänster och byggentreprenader mellan upphandlande myndigheter och enheter som är upphandlingspliktiga och vilka som inte är det. EU-domstolen har behandlat frågorna i en omfattande rättspraxis vilken legat till grund dels för svensk lagstiftning, dels för flera uppmärksammande avgöranden från svenska domstolar, inte minst i avfallsbranschen. Principen om upphandlingsfrihet för dessa transaktioner kallas ofta för ”in-house-undantaget” eller för ”Teckaldoktrinen”. Till detta kommer en i praxis utvecklad doktrin om upphandlingsfrihet vid samarbete mellan upphandlande myndigheter – så kallade Hamburgsamarbeten.
De nya upphandlingsdirektiven innehåller en kodifiering – med viss modifiering - av den etablerade rättspraxis som föreligger från EU-domstolen, både vad avser Teckaldoktrinen och Hamburgsamarbeten. Köp och samarbeten mellan upphandlande myndigheter och enheter är mycket vanligt förekommande, särskilt mellan kommunala bolag och kommunerna, och uppgår till mycket stora belopp.
Kursen Offentlig upphandling- interna köp riktar sig till dig som arbetar med regelverket i rollen som advokat eller annan jurist, upphandlare, entreprenör, konsult med flera. Det är en fördel om du har grundläggande kunskap om det upphandlingsrättsliga regelverket.
Så här säger Per-Ola Bergqvist om kursen:
”Här får du en genomgång av de strategiska frågeställningarna om köp mellan kommuner, myndigheter och offentligt kontrollerade bolag med relevant praxis från både svenska domstolar och EU-domstolen."