Om kursen
Upphandlande myndigheter och enheter har inom ramen för upphandlingsprinciperna stor frihet att bestämma föremålet för sin upphandling. Det ger en god grund för beställarsidan att bestämma vad som ska premieras samt att upphandla för att bidra till ökad hållbarhet. De senaste åren har omvärldsfaktorer dessutom ökat förväntningarna på mer hållbara upphandlingar hos såväl allmänheten som politiken.
Men vad är egentligen hållbarhet? Och vilka krav kan beställaren ställa? Spelar det någon roll var de anges i upphandlingsdokumenten? Går det att ställa krav som går utöver EU-harmoniserad lagstiftning? Och hur kan beställarorganisationen arbeta med avtalsuppföljningen?
I kursen talar vi om hållbarhet utifrån ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv och ger dig kunskap och verktyg för att genomföra hållbara upphandlingar med beaktande av dina praktiska förutsättningar.
Kursen riktar sig till dig som kommer i kontakt med offentlig upphandling som chef, politiker, beställare eller medlem i en referensgrupp för en upphandling.
Efter avslutad kurs ska du ha övergripande kännedom om grundläggande delar av det upphandlingsrättsliga regelverket och gällande rättspraxis som du ska kunna tillämpa i din dagliga verksamhet för att bidra till upphandlingar där hållbarheten är i fokus.