Handläggning och dokumentation inom socialtjänsten
Om kursen
Vad kommer den nya socialtjänstlagen att innebära för handläggning och dokumentation? Även om det förebyggande arbetet ska vara socialtjänstens huvudinriktning kommer handläggning och dokumentation av ärenden som rör enskilda även fortsättningsvis vara en central uppgift inom socialtjänsten. Myndighetsutövning ska liksom tidigare handläggas utifrån rättssäkerhet och god kvalitet, och många bestämmelser lyfts oförändrade in i nya lagen. Skyldigheten att dokumentera genomförandet av insatser kommer att omfatta även insatser utan individuell behovsprövning, om inte nämnden finner särskilda skäl att besluta om undantag.
Under dagen ges en grundlig genomgång av det nya regelverket och vägledning gällande den praktiska tillämpningen. Hela processen omfattas, för att ge en helhetsbild av vad som gäller från att ett ärende aktualiseras till att genomförandet av en insats avslutas.
Målsättningen är att du som deltagare på kursen ska känna en större trygghet gällande både nya lagen och nygamlabestämmelser, samt få inspiration och användbara tankar om hur du kan konkretisera lagstiftarens intentioner med lagändringen. Innehållet baseras på nya socialtjänstlagen och Socialstyrelsens föreskrifter SOSFS 2014:5 som tills vidare råder och omfattar verksamheter som bedrivs enligt SoL, LVU, LVM och LSS.
För vem passar kursen?
Kursen passar i första hand dig som myndighetsutövare inom socialtjänstens hela verksamhetsområde, men är även användbar för dig som utförare och andra som vill ha en uppdaterad socialrättslig grund att stå på.
Programpunkter
- Befintliga och nya krav på socialtjänsten: förebyggande och kunskapsbaserat arbete, god kvalitet mm.
- Delaktighet och barnrättsperspektiv – nya bestämmelser
- Tillgänglighet - insatser utan behovsprövning
- Handläggning och dokumentation av:
- Ansökningar och anmälningar
- Utredningsarbetet i olika verksamheter – vad behöver vi utreda och behovspröva?
- Bedömning och individuell behovsprövning.
- Utformning av beslut
- Uppdrag till utförarna
- Handläggning av överklagande.
- Dokumentation under utredning och genomförande inkl insatser utan beslut: hur, vad, när?
- Planering av insatser: vårdplan, genomförandeplan.
- Uppföljning hos myndighetshandläggare och utförare.
- Att avsluta insats och sammanställa slutanteckning.

Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Socialnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Kursuppdateringar: nya socialtjänstlagen
Vi säkerställer att våra socialrättskurser alltid är aktuella och i linje med gällande lagstiftning. Med den nya socialtjänstlagen som träder i kraft den 1 juli 2025, uppdaterar vi kursinnehållet löpande i enlighet med den senaste lagrådsremissen och den kommande propositionen som riksdagen ska besluta om i november.
Omdöme om kursen (4,9/5)
Baseras på 8 kursdeltagare
Deltagarkommentarer från tidigare kurstillfälle
-
”Tydligt, konkret och lätt att följa med. Duktig föreläsare.”
Pernilla Conradsson Socialförvaltningen Falkenberg
Kursledare
Ulrika Ekebro är auktoriserad socionom med bakgrund inom socialtjänst och tillsynsverksamhet. Hon arbetar sedan 2010 med utbildning, handledning och verksamhetsutveckling. Hon håller utbildning inom socialrätt för JP Utbildning.
Tillgängliga kursupplägg
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Vår rådgivare och jurist Natalie Stade pratar om detta i JP play Social. Hör avsnittet här!
11 apr 2025
Regeringen har tagit emot en utredning med förslag om grunderna för vård i lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).
10 apr 2025
Mamman bedöms inte vara olämplig som vårdnadshavare men det bedöms vara till barnets bästa att vårdnaden flyttas över till familjehemsföräldrarna.
10 apr 2025