Om kursen
Hur ser hyresjuridiken ut i förhållande till sociala hyreskontrakt? Den här kursen lyfter ett juridiskt område där den sociala lagstiftningen och hyresjuridiken ibland krockar med varandra.
Det behövs god kunskap kring den hyresjuridik som aktualiseras vid så kallade sociala kontrakt, för att få verkställigheten av gynnande förvaltningsbeslut enligt socialtjänstlagen (SoL) om boenden att fungera. Området upplevs ofta vara komplext och frågor av praktisk karaktär uppkommer många gånger. Kursen kommer på ett pedagogiskt sätt att ge svar på:
- Vad innebär det rent praktiskt när klienten inte längre har rätt till en insats enligt SoL, utifrån domstolsbeslut, i ett läge då klienten fått hyresrättsligt besittningsskydd?
- Vad gör man när en person inte flyttar trots att avtalet upphört?
- Vad gör man när en person bara försvinner?
- Hur kan man förebygga knepiga situationer?
- Hur kan man upprätta hyresavtal och andra dokument som håller rättsligt och som relaterar till varandra på ett lagligt sätt?
Som handläggare behöver man förstå de olika, inte helt okomplicerade, processvägarna till dels hyresnämnden, dels allmän domstol och hur man knyter ihop socialrätt och hyresjuridik. Kursen riktar sig därför till dig som socialsekreterare eller chef i socialtjänsten men även dig som handlägger bistånd i form av boende och till tjänstepersoner hos andra förvaltningar som har i uppdrag att sköta det praktiska kring kontrakt, uppsägning, besittningsskydd med mera.