Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Kurs

Skoljuridik för lärare i grund- och gymnasieskolan

Skoljuridik för lärare i grund- och gymnasieskolan

Om kursen

Listan med juridiska frågor som en lärare måste kunna ta ställning till är lång: Vad får en lärare egentligen göra när elever stökar och stör i klassrummet? Vilka åtgärder är ok och när gör läraren sig i stället skyldig till kränkande behandling eller till och med brott? Vad gäller om en lärare får kännedom om missförhållanden i ett sms eller kanske på Facebook? Hur ska en lärare tänka när det gäller offentlighet, sekretess och GDPR i kontakten med föräldrar? Är det kanske skillnad på kommunala och fristående skolor? Och vilket ansvar har läraren för en elev som sticker från skolan och tar bussen till stan, för att ta några exempel.

Av skollagen följer att lärare inte bara ”bör”, utan ”ska” ha insikt i den juridik som gäller i skolan och det är huvudmannens ansvar att se till att den kunskapen finns. Därför erbjuder vi en halvdagsutbildning som handlar om de juridiska frågor som ofta blir aktuella i grund- och gymnasielärares vardag.

För vem passar kursen?

Kursen vänder sig till dig som är lärare i grund- eller gymnasieskolan och som måste lära dig mer om den juridik som reglerar din vardag. Utbildningen är anpassad såväl för dig som arbetar i kommunal som i fristående skola och den koncentrerar sig enbart på lärarens roll med konkreta, praktiska exempel från skolans värld. Som alltid på våra utbildningar finns det gott om utrymme för deltagarnas egna frågor som man dessutom gärna får skicka in i förväg.

Programpunkter

  • Lärares exklusiva uppgifter
  • Lärares ingripanden – kränkande behandling och gränsdragningar
  • Lärares kontakter med vårdnadshavare – utlämnande av uppgifter, rätt till information m.m.
  • Lärares skyldighet att anmäla kränkningar
  • Lärares hantering av information i digitala kanaler
  • Lärares tillsynsansvar

Kursmaterial

Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.

I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Skolnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.

Marie Runelid

Kursledare

Marie Runelid Kommunjurist i Karlstad

Marie Runelid är kommunjurist i Karlstad och undervisar också på rektorsprogrammet. Hos JP Infonet håller hon utbildning inom skoljuridik.

Tillgängliga kursupplägg

Anmäl intresse

Anmäl intresse

Livesänd/på plats

Kurs: Skoljuridik för lärare i grund- och gymnasieskolan

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig när det finns ett datum för kursen.

Se vår integritetspolicy
skyddas av reCAPTCHA
Skicka anmälan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:

Se vår integritetspolicy