Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Kurs

Registrerades rättigheter

Registrerades rättigheter

Om kursen

2021 var året då de registrerades rättigheter skulle få stå i fokus och Integritetsskyddsmyndigheten aviserade att den efter påpekanden från EU-​domstolen i Schrems II kommer lägga större fokus på att utreda klagomål från de registrerade.

Reglerna om registrerades rättigheter är komplicerade och ska kunna hanteras korrekt under korta tidsfrister. Att göra fel kan leda till sanktioner på 20 miljoner euro. I arbetet med att hantera rättigheter behöver man dessutom hantera flera andra centrala regelverk, till exempel andra mänskliga rättigheter och offentlighetsprincipen, vilket gör frågorna ännu mer besvärliga. Det är alltså hög tid att fördjupa arbetet om registrerades rättigheter, vilket förstås även kan vara positivt för organisationens varumärke.

För vem passar kursen?

Kursen riktar sig till dig som arbetar inom dataskyddsområdet, upphandlare, inköpsansvariga och avtalsansvariga, VD och personer inom HR och personer som arbetar med IT och IT/säkerhet. Den är således anpassad till alla som arbetar med GDPR, oavsett erfarenhetsnivå. Målet med kursen är att behandla den komplexa frågan om vem som bär ansvaret och granska hur man arbetar idag samt hur arbetsprocessen kan förbättras.

Programpunkter

  • Förfarandekrav (bland annat kravet att hantera rättighetsfrågor inom en månad och motivera avslag)
  • Genomgång av rättigheterna Information, Registerutdrag, Rättelse, Radering, Begränsning, Invändning, Dataportabilitet och rätt att slippa automatiserat beslutsfattande.
  • Hur kan man arbeta praktiskt med en rättighetsfråga (från begäran till beslut)
  • Vilka rättsmedel har de registrerade?
  • Vad kan tillsynsmyndigheten göra efter ett klagomål?

Kursmaterial

Allt material som tas upp under kursen får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.

I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP ITnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.

Monika Wendleby

Kursledare

Monika Wendleby Jurist, managementkonsult och författare av GDPR-böcker

Monika Wendleby är en välrenommerad jurist och managementkonsult inom dataskyddsområdet. Hon har en bred statlig erfarenhet och har bland annat arbetat i många år som kammarrättsråd och rådman samt varit både sekreterare och expert i statliga utredningar. Monika är även en välkänd författare och föreläsare. Hon håller utbildning inom dataskydd för JP Utbildning.

Tillgängliga kursupplägg

Anmäl intresse

Anmäl intresse

Livesänd/på plats

Kurs: Registrerades rättigheter

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig när det finns ett datum för kursen.

Se vår integritetspolicy
Skicka anmälan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom it-rätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I ett nytt rättsligt ställningstagande gör Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) bedömningen att myndigheten är behörig att granska söktjänster med utgivningsbevis. Detta med anledning av klagomål från enskilda.

14 maj 2024

2023 års kamerabevakningsutredning föreslår bland annat att tillståndskravet för kamerabevakning tas bort för kommuner och regioner.

14 maj 2024

Vår expert Monika Wendleby analyserar en dom från kammarrätten och beskriver vad domen får för konsekvenser.

6 maj 2024