Kurs
Grundläggande säkerhetsjuridik för den offentliga verksamheten
Om kursen
Säkerhetsfrågorna blir allt viktigare, inte minst till följd av den tekniska utvecklingen och de slags risker eller krav denna för med sig. Vi behöver ha klart för oss vilka regler som gäller för säkerhet i vår verksamhet, vilka krav som ställs, vilka slags frågor som måste hanteras och hur detta ska ske. I denna kurs reder vi tillsammans ut detta genom att orientera oss i de vanligaste regelverken som är en del av säkerhetsjuridiken, samt de säkerhetskrav som ställs vid bland annat upprätthållandet av sekretess för information.
Vi kommer tillsammans att navigera genom säkerhetsjuridikens komplexitet och vi ägnar en stor del av kursen åt att granska kraven i säkerhetsskyddslagen. Inte minst tar vi oss an säkerhetsskyddsanalysen samt klassning av information och personal. Detta jämte olika säkerhetsåtgärder inom områdena fysisk, informationssäkerhet och personell säkerhet. Vi går även in på säkerhetskrav i andra, angränsande regelverk, exempelvis GDPR och NIS/NIS2, samt vilken betydelse olika sekretessregler såsom OSL kan ha för informationssäkerheten. Genom att kartlägga olika regelverk och deras krav förbereder kursen deltagarna för att hantera olika säkerhetsfrågor och förstå vilka åtgärder som behövs för att slå fast överensstämmelse.
För vem passar kursen?
Innehållet i denna kurs vänder sig till dig som arbetar inom den offentliga sektorn, då reglerna i flera avseenden skiljer sig åt mellan den privata- och den offentliga sektorn. Vidare vänder sig kursen särskilt till dig som arbetar med säkerhet, juridik, IT eller som fattar beslut i frågor härom.
Lämpliga förkunskaper är att du har utbildning, erfarenhet och/eller ansvar inom juridik, säkerhet, informationssäkerhet eller IT.
Programpunkter
- Inledning
- Säkerhetsjuridiken som eget område
- Introduktion till säkerhetsskyddslagen
- Säkerhetsskyddslagens krav på säkerhet
- Säkerhetsskyddsklassificering och säkerhetsklassning
- Säkerhetsprövning och kontroll av personal
- Informationssäkerheten hos samhällsviktiga aktörer och tjänster (NIS)
- Offentlighets- och sekretesslagens inverkan på säkerhetsfrågorna
- Avslutning
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kursen får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP ITnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Är du jurist får du möjligheten att testa Juristpaketet kostnadsfritt. Paketet innehåller en digital rättsdatabas med lagkommentarer och övrigt juridiskt material du behöver.
Kursledare
Conny Larsson är advokat vid Advokatfirman Singularity Law AB och juris magister i IT-rätt. Han har cirka 25 års yrkeserfarenhet av IT-rättsliga frågor, där han bland annat varit verksjurist vid Televerket Radio.
Kursledare
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom it-rätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Monika Wendleby analyserar här ett avgörande som rör registrerades rättigheter, som lär strida både mot EU-domstolens domar och förvaltningslagen.
3 sep 2024
EU-domstolen har kommit med ytterligare vägledning gällande rätten till skadestånd i GDPR. Denna gång fördjupar sig domstolen i bland annat begreppet immateriell skada. Didrik Värmon analyserar domen.
3 sep 2024
I ett nytt rättsligt ställningstagande gör Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) bedömningen att myndigheten är behörig att granska söktjänster med utgivningsbevis. Detta med anledning av klagomål från enskilda.
14 maj 2024