Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Kurs

Den digitala transformationen av offentlig verksamhet

Den digitala transformationen av offentlig verksamhet

Om kursen

I den digitala tidsåldern efterfrågas en digital transformation av offentliga verksamheter, och vi förväntar oss att samhällets institutioner förändras i linje med det omgivande samhället.  Digitaliseringen innebär stora möjligheter till effektiviseringar och kvalitetshöjningar som är speciellt viktiga inom detta fält.

När vissa arbetsuppgifter kan ersättas med automatisering och AI så blir verksamheterna mer effektiva och risken för mänsklig bias elimineras. Samtidigt ställer den digitala omställningen nya krav på digital kompetens och det är viktigt att transformationen sker på ett rättssäkert och etiskt hållbart sätt.

Här möter vi en stor utmaning idag och det är viktigt att vi jurister blandar oss in i detta samtal om vår digitala framtid. Här har också domstolarna en stor roll att spela, då de behöver fungera som en garant för legaliteten i samhällets digitaliseringsresa. Domstolarna måste förstå komplexiteten i digitala frågeställningar samt lära sig att hantera komplex digital bevisning.

Under denna utbildning om digital transformation går vi igenom olika digitala teknologiers relevans för samhällets och det juridiska fältets digitalisering, och pratar om risker och möjligheter i att använda AI i rättskedjan. Vi kommer också prata om aktuella nyheter och rättsfall på området. Föreläsningen kommer att varvas med praktiska övningar och mycket diskussion.

För vem passar kursen?

Kursen riktar sig till yrkesverksamma jurister, advokater och domare med ett intresse för den digitala transformationen av offentlig sektor. Men även andra yrkesgrupper med ett intresse för digital påverkan på rättskedjan och offentliga verksamheter kan ha glädje av kursens innehåll.

Det kan vara fördelaktigt att ha några års erfarenheter av att arbeta inom området. Målet med kursen är att du ska få uppdatering gällande vilka utmaningar och förändringar som kommer ske samt hur man ska arbeta för att hänga med i utvecklingen.

Programpunkter  • Vad innebär digitalisering?
  • Vad innebär digitalisering av offentlig verksamhet?
  • Vilka risker och möjligheter uppkommer i ett juridiskt perspektiv.
  • Vad innebär en digitalisering av rättskedjan?
  • Och vilken utmaning utgör komplexa digitala mål och digitala bevis i domstolarna?

Kursmaterial

Allt material som tas upp under kursen får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.

I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP ITnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.

Charlotta Kronblad

Kursledare

Charlotta Kronblad Postdoktor, tillämpad IT, Göteborgs Universitet

Charlotta Kronblad arbetar som doktorerat på ”Digital impact on the legal field” på Chalmers Tekniska högskola och som dessförinnan arbetade 10 år som jurist både i privat och offentlig verksamhet. Hon är en välkänd föreläsare i gränslandet mellan digitala teknologier, juridik och organisationsutveckling. Charlotta håller utbildning inom IT-rätt och dataskydd.

Tillgängliga kursupplägg

Anmäl intresse

Anmäl intresse

Livesänd/på plats

Kurs: Den digitala transformationen av offentlig verksamhet

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig när det finns ett datum för kursen.

Se vår integritetspolicy
skyddas av reCAPTCHA
Skicka anmälan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom it-rätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I ett nytt rättsligt ställningstagande gör Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) bedömningen att myndigheten är behörig att granska söktjänster med utgivningsbevis. Detta med anledning av klagomål från enskilda.

14 maj 2024

2023 års kamerabevakningsutredning föreslår bland annat att tillståndskravet för kamerabevakning tas bort för kommuner och regioner.

14 maj 2024

Vår expert Monika Wendleby analyserar en dom från kammarrätten och beskriver vad domen får för konsekvenser.

6 maj 2024