Kurs
AI och automatisering
Om kursen
I takt med att AI-lösningar och automatisering blir alltmer avancerade och får större betydelse i samhället blir det också centralt att juridiken hänger med och går i samklang med utvecklingen – och att vi lär oss att använda juridiken som en möjliggörare i stället för en bromskloss.
Kursen syftar till att ge insikt i den digitala transformationen där deltagarna får sakkunskap vad gäller lagstiftning om AI och andra digitala teknologier. Kursen går mer praktiskt igenom hur man kan använda sig av AI-verktyg i sin verksamhet samt påverkan på strategier och affärsmodeller. Kursen sätter in juridiken i en bredare kontext av digitalisering och organisation, och utforskar automatiserat beslutsfattande.
Ingen förkunskap krävs inom vare sig juridik eller digitalisering, men deltagarna förmodas ha ett intresse för dessa fält samt för hur de interagerar med varandra.
Programpunkter
- Introduktion till ämnet: digitalisering, AI, algoritmiskt beslutsfattande, ChatGPT
- Juridiska möjligheter och risker
- Vilka lagar och regler gäller? En överblick
- AI-förordningen
- GDPR och personuppgiftshantering
- Immaterialrätt – vem äger det som AI skapar?
- Algoritmisk orättvisa
- Diskussion och erfarenhetsutbyte
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kursen får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP ITnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Kursledare
Kursledare
Charlotta Kronblad arbetar som doktorerat på ”Digital impact on the legal field” på Chalmers Tekniska högskola och som dessförinnan arbetade 10 år som jurist både i privat och offentlig verksamhet. Hon är en välkänd föreläsare i gränslandet mellan digitala teknologier, juridik och organisationsutveckling. Charlotta håller utbildning inom IT-rätt och dataskydd.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom it-rätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Monika Wendleby analyserar här ett avgörande som rör registrerades rättigheter, som lär strida både mot EU-domstolens domar och förvaltningslagen.
3 sep 2024
EU-domstolen har kommit med ytterligare vägledning gällande rätten till skadestånd i GDPR. Denna gång fördjupar sig domstolen i bland annat begreppet immateriell skada. Didrik Värmon analyserar domen.
3 sep 2024
I ett nytt rättsligt ställningstagande gör Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) bedömningen att myndigheten är behörig att granska söktjänster med utgivningsbevis. Detta med anledning av klagomål från enskilda.
14 maj 2024