Kurs
AI & juridiken: den nya AI-förordningen och andra rättsliga utmaningar vid användningen av AI
Om kursen
I denna kurs får du en genomgång av ”AI-juridiken” – vilka regler finns och vad gäller? Fokus för kursen ligger på vad som är relevant för organisationer som planerar att använda AI-tjänster i det dagliga arbetet, både de organisationer som själva utvecklar AI och de organisationer som vill använda AI-tjänster.
I takt med att AI tillämpas i allt större utsträckning får även de juridiska frågorna kopplade till AI ökad uppmärksamhet. Frågorna är många – hur får ni behandla personuppgifter i samband med AI, vem äger det som skapas genom AI och vad behöver regleras i avtal kring AI? I december 2023 beslutades om helt nya regler i och med AI-förordningen. Nu finns det ett regelverk som bland annat reglerar vad som är tillåten AI och vad som är högrisk-AI.
I denna kurs får du en omfattande översikt av "AI-juridiken", inklusive en utförlig analys av de gällande reglerna och ansvarsfrågor samt verktyg för att säkerställa att din verksamhet följer regelverket.
För vem passar kursen?
Kursen riktar sig till dig som arbetar i en organisation som vill använda en AI-tjänst, redan använder en sådan eller som själv vill utveckla AI. Du kan exempelvis vara utvecklare, jurist, it-chef eller policyutvecklare. Detta är en grundkurs där det inte krävs några förkunskaper.
Programpunkter
- Introduktion och överblick
- Dataskydd
- Etik
- Immateriella rättigheter
- AI-förordningen och AI-direktivet
- Kort om avtal
- Avslutande tips
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kursen får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP ITnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Kursledare
Kursledare
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom it-rätt:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Monika Wendleby analyserar här ett avgörande som rör registrerades rättigheter, som lär strida både mot EU-domstolens domar och förvaltningslagen.
3 sep 2024
EU-domstolen har kommit med ytterligare vägledning gällande rätten till skadestånd i GDPR. Denna gång fördjupar sig domstolen i bland annat begreppet immateriell skada. Didrik Värmon analyserar domen.
3 sep 2024
I ett nytt rättsligt ställningstagande gör Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) bedömningen att myndigheten är behörig att granska söktjänster med utgivningsbevis. Detta med anledning av klagomål från enskilda.
14 maj 2024