lagkommentar till äktenskapsbalken
Lagkommentaren är skriven av före detta hovrättsrådet Lars Clevesköld samt Chris Lau och fokuserar på den praktiska tillämpningen och tolkningen av bestämmelserna i lagen.
Prova gratisDen här lagkommentaren är en del av JP Juridiskt Bibliotek där du hittar alla våra lagkommentarer, samt analyser av ny lagstiftning och oklara rättsfrågor. Klicka på Prova gratis för att testa tjänsten och hålla dig à jour med gällande rätt.
Kommentar till äktenskapsbalken
I äktenskapsbalken finns bestämmelser om samlevnad i äktenskap. Balken innehåller i huvuddrag bestämmelser om äktenskapshinder, vigsel, äktenskapsskillnad, makars inbördes ekonomiska förhållanden, bodelning samt mål och domstolsärenden om äktenskapet.
Varje paragraf åtföljs av relevanta förarbetsuttalanden liksom rättspraxis för att ge en bred och välinformerad förståelse.
Lagkommentaren är avsedd att vara till nytta för myndigheter och domstolar som tillämpar lagen, men den är även tillgänglig och användbar för andra som vill ha en djupare insikt i reglerna om äktenskap.
Författare
F.d. hovrättsråd, Hovrätten Skåne och Blekinge
Doktorand i rättsvetenskap vid Stockholms...
Under produktion
Denna lagkommentar är delvis publicerad och innehåller kommentarer till paragrafer i flera kapitel. De återstående kapitlen kommer att publiceras löpande.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom familjerätt:
Upptäck mer
Tjänster
Nyheter
Den 1 september 2018 trädde de nya adoptionsreglerna i kraft - ett regelverk som bättre ska spegla samhället som det ser ut i dag.
24 sep 2018
I en ny analys utreder stadsjuristen Natalie Glotz Stade vad socialtjänsten och skolan måste veta om brott som innebär barn- och tvångsäktenskap. Det kan handla om en situation då en ungdom har blivit bortgift i en annan stat.
5 jun 2015
Den 17 augusti trädde en nya europeisk arvsordning i kraft. Förordningen är direkt tillämplig i hela EU och påverkar svenskar bosatta utomlands. Nu analyserar JP Infonets expert Kenneth Bratthall de praktiska effekterna av den nya arvsordningen och nämner ett nordiskt undantag.
7 sep 2015