Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Myndighet kritiseras för otillåten direktupphandling

upphandling_Myndighet_kritiseras_for_otillaten_direktupphandling.jpg

Domstolsverket ingick ett samarbete med ett fastighetsbolag om att bygga en ny domstolsbyggnad som myndigheten sedan skulle hyra. Konkurrensverket anser att detta var en otillåten direktupphandling, samarbetet skulle ha annonserats enligt upphandlingsreglerna.

I december 2019 ingick Domstolsverket ett samarbetsprojekt med ett fastighetsbolag. Uppdraget innebär att bolaget åtar sig att projektleda projekteringen och uppförandet av en ny domstolsbyggnad i Jönköping enligt Domstolsverkets anvisningar, för att sedan hyra ut byggnaden till Domstolsverket under en längre tid. Inom ramen för projektet upphandlades även en byggentreprenad av Domstolsverket, som sedan överlät det upphandlade entreprenadavtalet till fastighetsbolaget.

Domstolsverkets val av projektpartner och framtida hyresvärd har inte upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Det utgör därför en otillåten direktupphandling. Det anser Konkurrensverket som också konstaterar att dessa affärsupplägg, där endast en viss del av ett större projekt upphandlas, är vanligt förekommande bland upphandlande myndigheter.

– När den upphandlande myndigheten inte konkurrensutsätter valet av samarbetspartner får inte andra leverantörer möjlighet att konkurrera om upphandlingen genom att till exempel erbjuda bättre villkor eller lägre hyra, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

I ett tillsynsbeslut riktar nu Konkurrensverket kritik mot Domstolsverkets agerande då myndigheten i strid med lagen om offentlig upphandling ingick samarbete med fastighetsbolaget utan föregående annonsering.

Publicerad 18 jan 2022

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom konkurrensrätt och upphandlingsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Kammarrätten anser att den omständigheten att en kommun har annonserat i fel förfarande och inte har råd med att anta anbud över tröskelvärdet utgör sakliga skäl för att avbryta en upphandling.

4 sep 2024

Vår jurist, Mihiri Ratnayake, svarar på frågan.

30 aug 2024

EU-domstolens dom mål C-737/22, meddelad den 13 juni 2024, rör vad som egentligen omfattas med förbudet mot förhandling av anbud. Sara-Li Olovsson och Erik Edström på Upp Advokatbyrå analyserar domen. 

30 aug 2024