Logga in

Glömt ditt lösenord?

Leverantörsbyte borde inte ha godkänts

Kammarrätten har för första gången prövat ett leverantörsbyte i ramavtal. Domstolen konstaterar att överlåtelse av enskilda ramavtal inte är tillräckligt för att utgöra en sådan företagsomstrukturering som krävs för att leverantörsbytet ska vara tillåtet enligt LOU.

upphandling_Leverantorsbyte_borde_inte_ha_godkants_16x9.jpg

Statens Inköpscentral vid Kammarkollegiet upphandlade ramavtal och tecknade avtal med en leverantör (leverantör A). Leverantör A ansökte sedan hos Kammarkollegiet om att få överlåta sitt ramavtal till en annan leverantör (leverantör B) och Kammarkollegiet godkände överlåtelsen. Överlåtelsen gällde leverantör A:s alla ramavtal i sin helhet.

Efter att överprövning begärts konstaterar kammarrätten att leverantör A i stort sett inte överlät någon verksamhet till leverantör B förutom ramavtalen. Leverantör B har därför inte inträtt i leverantör A:s ställe på det sätt som avses i 17 kap. 13 § LOU. Det är därmed en väsentlig ändring och Kammarkollegiet borde inte ha godkänt leverantörsbytet. Kammarrätten konstaterar avslutningsvis att det är fråga om en otillåten direktupphandling och beslutar att ramavtalen mellan Kammarkollegiet och leverantör B är ogiltiga.

Publicerad 6 nov 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom konkurrensrätt och upphandlingsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Enligt domstolen har en region åberopat den nya omständigheten på ett sätt som inte är tillåtet enligt bestämmelsen om preklusion i 20 kap. 5 c § LOU.

22 mar 2024

EU-domstolen har avgjort ett mål om möjligheten för en upphandlande myndighet att avstå från att regelbundet indexreglera avtalspriset i förhållande till kostnadsökningarna. Eva Lindahl Toftegaard analyserar domen. 

22 mar 2024

Anna Ulfsdotter och Elin Nilsson på Advokatfirman Ulfsdotter går i denna analys igenom reglerna om onormalt låga anbud och analyserar de senaste avgörandena på området.

28 feb 2024