Leverantörsbyte borde inte ha godkänts

Kammarrätten har för första gången prövat ett leverantörsbyte i ramavtal. Domstolen konstaterar att överlåtelse av enskilda ramavtal inte är tillräckligt för att utgöra en sådan företagsomstrukturering som krävs för att leverantörsbytet ska vara tillåtet enligt LOU.

upphandling_Leverantorsbyte_borde_inte_ha_godkants_16x9.jpg

Statens Inköpscentral vid Kammarkollegiet upphandlade ramavtal och tecknade avtal med en leverantör (leverantör A). Leverantör A ansökte sedan hos Kammarkollegiet om att få överlåta sitt ramavtal till en annan leverantör (leverantör B) och Kammarkollegiet godkände överlåtelsen. Överlåtelsen gällde leverantör A:s alla ramavtal i sin helhet.

Efter att överprövning begärts konstaterar kammarrätten att leverantör A i stort sett inte överlät någon verksamhet till leverantör B förutom ramavtalen. Leverantör B har därför inte inträtt i leverantör A:s ställe på det sätt som avses i 17 kap. 13 § LOU. Det är därmed en väsentlig ändring och Kammarkollegiet borde inte ha godkänt leverantörsbytet. Kammarrätten konstaterar avslutningsvis att det är fråga om en otillåten direktupphandling och beslutar att ramavtalen mellan Kammarkollegiet och leverantör B är ogiltiga.

Publicerad 6 nov 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom konkurrensrätt och upphandlingsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

  • JP Upphandlingsnet

    Tjänsten med all relevant information gällande upphandling samlat på ett och samma ställe.
  • JP RättsfallsnetUpphandling

    Rättsfallstjänsten innehåller alla domar som har avgjorts med stöd av upphandlingslagstiftning från samtliga instanser.
  • Rådgivning inom upphandling

    Vi hjälper dig i upphandlingsprocessens samtliga moment. Upprättar rättsutredningar, granskar anbud och mycket mer. Kontakta våra jurister redan i dag!

Nyheter

År 2022 lämnades i genomsnitt 4,8 anbud per offentlig upphandling, vilket är en minskning jämfört med året innan. Det visar ny statistik från Upphandlingsmyndigheten.

27 nov 2023

Kammarrätten i Jönköping har den 3 oktober 2023 meddelat dom i ett av de första målen rörande frågan om preklusion. Läs vår analys av domen.

23 nov 2023