Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Informationskrav för webbplatser

Dagens webbplatser innehåller ofta olika funktioner och interaktiva moment. Beroende på syftet med webbplatsen och utformning av funktionerna är olika rättsnormer tillämpliga. Bortsett från sociala medier och dessa typer av interaktivitet och samkörning av innehåll (dessa kommer att behandlas i en annan analys), är flera olika rättsområden av vikt när organisationer eller företag publicerar information på sina webbplatser. Christine Kirchberger,universitetsadjunkt och doktorand vid Institutet för rättsinformatik, Stockholm Universitet reder ut begreppen. 

Informationssamhällets tjänster

Om webbplatsen anses vara en informationssamhällets tjänst enligt lagen (2002:562) om elektronisk handel och andra informationssamhällets tjänster [cit e-handelslagen] måste vissa informationskrav uppfyllas. Lagen tillämpas både i förhållanden mellan företag och konsumenter (B2C), samt mellan företag och företag (B2B). Enligt 2 § omfattas “tjänster som normalt utförs mot ersättning och som tillhandahålls på distans, på elektronisk väg och på individuell begäran av en tjänstemottagare”. Med andra ord de flesta webbplatser, såsom vanliga informationstjänster, finansiella tjänster, webbhotell och söktjänster omfattas (Se Prop 2001/02:150 lag om elektronisk handel och andra informationssamhällets tjänster, m.m., sida 19). De lagstadgade kraven (8 § e-handelslagen) åsyftar främst att information om den som tillhandahåller webbplatsen lämnas, dvs.

  • namn,
  • adress
  • e-postadress, samt i vissa fall
  • organisationsnummer,
  • registreringsnummer för mervärdesskatt, och
  • behörig tillståndsmyndighet.

Läs vidare om marknadsföring, webbplatser med försäljning, behandling av personuppgifter, användandet av cookies och BBS lagen genom att ladda ner dokumentet. 

Den här informationen och mycket mer hittar du i informationstjänsten JP ITnet. Läs mer om vår tjänst inom IT-rätt här! 

Publicerad 1 jul 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom it-rätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I ett nytt rättsligt ställningstagande gör Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) bedömningen att myndigheten är behörig att granska söktjänster med utgivningsbevis. Detta med anledning av klagomål från enskilda.

14 maj 2024

2023 års kamerabevakningsutredning föreslår bland annat att tillståndskravet för kamerabevakning tas bort för kommuner och regioner.

14 maj 2024

Vår expert Monika Wendleby analyserar en dom från kammarrätten och beskriver vad domen får för konsekvenser.

6 maj 2024