Hur påverkar partsinsynen myndighetens beslut om att en handling inte får skrivas av?
Fråga
Kan kommunen bestämma att en handling inte får skrivas av eller fotograferas av med hänvisning till att informationen inte bör komma ut samtidigt som den på grund av rätten till partsinsyn inte kan sekretessbeläggas för den enskilde?
Juristens svar
Frågan gäller framför allt tillämpningen av 10 kap. 3 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), OSL, om partsinsyn och former för utlämnande.
Huvudregeln är enligt 10 kap. 3 § 1 st. OSL att sekretess inte hindrar att en enskild som är part i ett ärende hos en myndighet i denna egenskap har rätt att ta del av handlingar i ärendet. Om det är av synnerlig vikt att sekretesskyddade uppgifter inte röjs kan handlingar emellertid vägras att lämnas ut även till en part. Uttrycket synnerliga skäl visar att det ska vara fråga om rena undantagssituationer. I sådana fall ska myndigheten på annat sätt lämna parten upplysning om vad materialet innehåller i den utsträckning det behövs för att parten ska kunna ta till vara sin rätt och det kan ske utan allvarlig skada för det intresse som sekretessen ska skydda.
I 10 kap. 3 § 2 st OSL anges vidare att sekretess aldrig hindrar att en part tar del av ett beslut i ärendet. Även i de fall som här avses har Högsta domstolen i NJA 2008 s. 883 angett att det finns ”visst utrymme för allmänna lämplighetsöverväganden” när det gäller formen för partsinsynen. HD uttalade att det är en lämplighetsfråga om denna insyn ska ske genom studium av handlingen hos domstolen (eller myndigheten), genom att parten får en kopia av handlingen eller på något annat sätt.
Tilläggas kan att om en myndighet enligt 3 § lämnar en sekretessbelagd uppgift till en enskild part, får myndigheten enligt 10 kap. 4 § OSL göra ett förbehåll som inskränker mottagarens rätt att lämna uppgiften vidare eller att utnyttja uppgiften. (Förbehållet får dock inte innebära ett förbud mot att utnyttja uppgiften i ärendet som parten är involverad i, avse muntliga upplysningar mellan part och ombud med mera). Genom ett sådant förbehåll uppstår en tystnadsplikt för parten.
Ursprungligen publicerad i JP Förvaltningsnet.
Ny praxis och lagändringar kan ha tillkommit sedan texten skrevs. De senaste uppdateringarna och hur dessa påverkat rättsområdet hittar du alltid i relevant informationstjänst.
Publicerad 16 apr 2025

Jurist inom offentlig rätt
JP Infonet vill upplysa om att svaret som ges är övergripande och inte en rekommendation till beslut i något enskilt fall.