Logga in

Glömt ditt lösenord?

Grönt ljus för skola att kamerabevaka för att förebygga anlagda bränder

dataskydd-Beslut-om-kamerabevaknin-pa-skola-huvudbild.jpg

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har granskat kamerabevakningen på en skola i Stockholmsområdet. I sitt beslut konstaterar myndigheten att bevakningen på dagtid har varit motiverad på vissa platser för att komma åt problem med anlagda bränder.

I sitt tillsynsbeslut kommer IMY fram till att skolan, som tidigare haft problem med anlagda bränder, får kamerabevaka utanför dörren eller ingången till toalettutrymmen i vissa delar av skolan, för att förebygga och följa upp anlagda bränder som sker inne på toaletterna.

IMY inledde granskning efter klagomål

I ett tidigare skede granskades skolan av IMY till följd av klagomål som gjorde gällande att skolan bedriver omfattade kamerabevakning i stora delar av byggnaden, dygnet runt och med bildinspelning. Varken vårdnadshavare eller elever informerades om detta.

Sammantaget gör de påträffade bristerna att IMY utfärdar en administrativ sanktionsavgift på 800 000 kronor mot utbildningsnämnden i Stockholm. 

– Beslutet mot skolan innehåller information som kompletterar vår tidigare vägledning och kan vara till stort stöd för andra skolors juridiska bedömning av sin kamerabevakning, säger IMY:s jurist Måns Lysén.

Publicerad 17 okt 2023

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom it-rätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Antalet försök till cyberangrepp ökade kraftigt mot statliga myndigheter och leverantörer av samhällsviktiga tjänster under 2023. Det framgår av MSB:s årsredovisning av it-incidentrapporter. 

8 apr 2024

Vår expert Monika Wendleby går i den här analysen igenom avgörandet utifrån olika EU-rättskällor.

8 apr 2024

I denna analys reder vår expert Jakob Söderbaum ut begreppen, beskriver behovet och förutsättningarna för att jobba med spårbarhet med utgångspunkt i GDPR, och framhåller värdet av spårbarhet i den digitala miljön ur dataskyddssynvinkel.

12 mar 2024