Logga in

Glömt ditt lösenord?

Fel av kommun att inte upphandla it-system

upphandling-Fel-av-kommun-att-inte-upphandla-it-system.jpg

Konkurrensverket anser att en kommun bröt mot reglerna om offentlig upphandling när den valde att inte annonsera upphandlingen. Myndigheten yrkar nu att kommunen ska betala en skadeavgift för det felaktiga handlandet.

I maj 2022 ingick kommunen ett avtal värt tre miljoner kronor med en leverantör, trots att det inte annonserats någon offentlig upphandling. Kommunen bedömde att det enbart fanns en leverantör på marknaden och ansåg därför att den inte skulle behöva annonsera upphandlingen. En upphandling kan dock rikta sig till olika leverantörer inom hela EU och Konkurrensverket menar att kommunens bedömning är för snäv.

– Möjligheten att tillämpa undantagsreglerna i upphandlingslagstiftningen är mycket begränsade. Huvudregeln är att annonsering ska ske för att fler leverantörer ska få möjlighet att konkurrera genom att lägga anbud, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket anser därför att kommunens bedömning är bristfällig och yrkar inför förvaltningsrätten att den ska betala 220 000 kronor i skadeavgift.

Publicerad 21 apr 2023

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom konkurrensrätt och upphandlingsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Antalet överprövningsmål i förvaltningsdomstolarna 2023 ökade med 17 procent jämfört med året innan. Det framgår av statistik som Upphandlingsmyndigheten nyligen publicerade.  

25 apr 2024

Kammarrätten anser att förvaltningsrätten inte har kunnat göra en effektiv överprövning av upphandlingen utan tillgång till relevanta delar av det vinnande anbudet. Kammarrätten upphäver därför domen och visar målet åter för ny handläggning.  

25 apr 2024