Logga in

Glömt ditt lösenord?

Torkan 2018 fortsätter påverka ny skog

miljo-Torkan-2018-fortsatter-paverka-ny-skog.jpg

På 16 procent av den areal som avverkats i Sverige har inte skogsägaren fått upp ny skog på det sätt som lagen kräver. Det visar Skogsstyrelsens senaste inventering av föryngringar i skogen. Därmed fortsätter nedgången och siffran är den sämsta på 8 år. En trolig orsak är torkan 2018.

Eftersom skogsvårdslagen kräver att skogsägare får upp ny skog som klarar kraven, följer Skogsstyrelsen upp med inventeringar varje år. Det handlar bland annat om mängden nya träd och hur tätt de står.

Skogsstyrelsens uppföljningar har visat på en positiv trend i två decennier men vid förra årets inventering minskade andelen godkända föryngringar. Minskningen var fem procentenheter och den fortsätter alltså i årets statistik som bygger på treårsmedelvärden. I år minskar andelen godkända föryngringar med ytterligare två procentenheter.

Publicerad 21 nov 2022

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Dagvattenjuridik
Avfallslagstiftningen

Tjänster

Nyheter

Rådet har formellt antagit direktivet om skydd för miljön genom straffrättsliga bestämmelser. Genom lagstiftningen kommer utredningar av och åtal för miljöbrott att förbättras.   

22 apr 2024

Europeiska unionens råd antog i mars ett förslag till direktiv om företags ansvar för deras påverkan på mänskliga rättigheter och miljön. Vi har analyserat förslaget här.

10 apr 2024

I den här analysen förklarar Sara Magnéli hur klimatanpassade avtal kan användas som ett centralt verktyg i klimatomställningen.

9 apr 2024