Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Kan ett beslut att inte godkänna en leverantör i ett DIS bli föremål för överprövning?

upphandlign_Kan-ett-beslut-att-inte-godkänna-en-leverantör-i-ett-DIS-bli-föremål-för-överprövning.NY.jpg

Ett beslut att inte ta med en leverantör i ett dynamiskt inköpssystem kan bli föremål för överprövning (prop. 2015/16:195, del 1, s. 568). En förutsättning för att överprövning ska ske är enligt 20 kap. 4 § LOU att leverantören anser sig ha lidit eller kan komma att lida skada.

Enligt 8 kap. 9 § LOU ska en upphandlande myndighet snarast möjligt underrätta en leverantör om det beslut som har fattats om leverantörens deltagande i det dynamiska inköpssystemet. Om den upphandlande myndigheten beslutar att inte godkänna en leverantör som deltagare ska detta beslut motiveras och skälen tydligt framgå så att leverantören kan ta ställning till om det är lönt att ansöka om överprövning av beslutet. Det är endast den leverantör som har ansökt om att få delta i det dynamiska inköpssystemet och som följaktligen träffas av beslutet som ska underrättas (prop. 2015/16:195, del 2, s. 1028–1029).

Av Anna Bernefalk, upphandlingsjurist på JP Infonet.
Ursprungligen publicerad i JP Upphandlingsnet.

Ny praxis och lagändringar kan ha tillkommit sedan frågesvaret skrevs. De senaste uppdateringarna och hur dessa påverkat rättsområdet hittar du alltid i aktuell informationstjänst.

Publicerad 5 maj 2022

JP Infonet vill upplysa om att svaret som ges är övergripande och inte en rekommendation till beslut i något enskilt fall.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom konkurrensrätt och upphandlingsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Vad ligger i begreppet ”självständiga och oberoende” och hur agerar man rent praktiskt om man får två misstänkt lika koncernanbud? Detta kommer upphandlingsjuristen Fredrik Rogö berätta mer om under Upphandlingsrättsdagen den 7 november. Läs vår intervju med honom!

10 sep 2024

Kammarrätten anser att den omständigheten att en kommun har annonserat i fel förfarande och inte har råd med att anta anbud över tröskelvärdet utgör sakliga skäl för att avbryta en upphandling.

4 sep 2024

Vår jurist, Mihiri Ratnayake, svarar på frågan.

30 aug 2024