LRV - Lagen om rättspsykiatrisk vård
Om man har begått ett brott och man har en allvarlig psykisk störning kan man dömas till påföljden rättspsykiatrisk vård. Tvångsvården kan även kombineras med särskild utskrivningsprövning. Lagen om rättspsykiatrisk vård (LRV) innehåller bestämmelser om denna sorts vård.

Den som har begått ett brott under påverkan av en allvarlig psykisk störning får bara dömas till fängelse om det finns synnerliga skäl. Istället för fängelse kan domstolen överlämna individen till rättspsykiatrisk vård, eventuellt förenad med påföljden särskild utskrivningsprövning.
LRV ger lagligt stöd för att ge denna psykiatriska tvångsvård under frihetsberövande. Förutsättningarna för denna typ av vård liknar dem som gäller för psykiatrisk tvångsvård enligt lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård (LPT). Även rättspsykiatrisk vård kan ges i sluten eller öppen form.
För att få rättspsykiatrisk vård ska personen i fråga lida av en allvarlig psykisk störning. Personen ska även med hänsyn till sitt psykiska tillstånd och sina personliga förhållanden i övrigt ha behov av psykiatrisk vård som kan tillgodoses genom intagning på en sjukvårdsinrättning. Personen måste också motsätta sig sådan vård eller till följd av sitt psykiska tillstånd inte anses kunna fatta beslut om det här.
Särskild utskrivningsprövning (SUP) är en påföljd som innebär att den dömde inte kan skrivas ut av läkarna på den rättspsykiatriska kliniken. Åklagarmyndigheten ska informeras om en chefsöverläkare eller en intagen ansökt om till exempel permission eller utskrivning. Det är sedan upp till en förvaltningsdomstol att ta ställning till om vården förlängs eller inte.
Att tvingas till vård mot sin vilja är ett allvarligt ingrepp i integriteten och kan upplevas mycket kränkande. Därför är tvångsvård noga reglerat och att ha tillgång till praxis på området kan vara avgörande för dig som fattar beslut om eller på annat sätt jobbar med dessa frågor. JP Rättsfallsnet—LRV ger dig tillgång till alla domar som har avgjorts med stöd av lagen om rättspsykiatrisk vård.
Senast uppdaterad 5 april 2022.
Publicerad 31 dec 2019