Om kursen
Rätten att ta del av allmänna handlingar, det som kallas för offentlighetsprincipen, är fastslagen i grundlag. För en tjänsteperson är det av yttersta vikt att ha goda kunskaper för att kunna avgöra om en handling eller en uppgift kan lämnas ut eller inte. Speciellt då detta sker under straffansvar. I och med att en ”allmän handling” uppstår föreligger även en principiell registrerings- och arkiveringsskyldighet som måste förstås och fullgöras klanderfritt. Uppgifter kan även vara sekretessreglerade och sekretessreglerna måste då kunna tillämpas korrekt mot bakgrund av offentlighetsprincipen.
Som anställd inom statlig och kommunal verksamhet, men även inom vissa privata verksamheter, måste man kunna avgöra när en handling eller uppgift ska lämnas ut respektive när så inte får ske. Avgörandet kan ibland vara komplicerat och svårbedömt. Dessutom ska handläggningen påbörjas utan dröjsmål.
I denna kurs går vi igenom offentlighetsprincipens grundstenar med början i en grundlig genomgång av vad som är allmän handling och vilka undantag som finns. Vidare behandlas handläggningen av en begäran om utlämnande av allmän handling. Vi går även igenom sekretesslagstiftningens systematik och specifika bestämmelser utifrån aktuella verksamheters behov. Meddelarfriheten och dess förhållande till sekretesslagstiftningen berörs också.
Efter avslutad kurs förväntas du bland annat ha goda kunskaper om vad en allmän handling är och huruvida en handling eller uppgift kan lämnas ut. Du förväntas även ha goda kunskaper om hur registreringsskyldigheten samt arkiveringsskyldigheten ska fullgöras.
Kursen riktar sig främst till dig som tjänsteperson hos kommunala och statliga myndigheter och till dig som på andra sätt måste tillämpa reglerna om allmänna handlingar och sekretess. Kursen är en introduktionskurs och passar lika väl för dem med juridisk utbildning som dem med annan bakgrund.
Omdöme om kursen (5/5)
Baseras på 8 kursdeltagare