Kurs

Offentlig upphandling för jurister i kommunen

Offentlig upphandling för jurister i kommunen

Om kursen

Jurister som arbetar i våra kommuner får allt fler rättsområden på sina bord. Man förväntas kunna svara på snart sagt alla juridiska frågor som kan dyka upp – och det vill inte säga lite. Ett viktigt rättsområde är offentlig upphandling. Under lång tid har det funnits tjänstemän som varit specialiserade på upphandlingsjuridiken, men ju längre tiden går, desto större blir kraven på att allt fler inom den kommunala förvaltningen ska behärska detta snåriga rättsområde.

Därför finns nu denna kurs om offentlig upphandling särskilt för dig som till exempel är kommunjurist, förvaltningsjurist, jurist i kommunalt bolag, nämndsekreterare med juridisk bakgrund, inköpare eller som på något annat sätt skaffat dig juridiska kunskaper, men behöver lära dig mer om offentlig upphandling.

För vem passar kursen?

Vi förutsätter att du kan en hel del juridik, men behöver en uppfräschning eller påbyggnad av juridiken som gäller på upphandlingens område. Du kommer att träffa en föreläsare med lång erfarenhet av kommunal verksamhet i allmänhet och offentlig upphandling i synnerhet.

Kursen är koncentrerad på det inom offentlig upphandling som är svårt. Vi behandlar ämnen som ändringar i kontrakt, avtal som riskerar ogiltighet, utvärderingsmodeller, avtalsuppföljning, direktupphandling och överprövning. Praxis kommer att inta en central roll, liksom dina och de övriga deltagarnas frågor.

Programpunkter

 • Ändringar i upphandlade kontrakt. Vilka ändringar kan kommunen gå med på? Vad gäller för optioner och index? Risker och överväganden som bör göras. Ändringsbestämmelserna i LOU ur ett praktiskt perspektiv.
 • När ett avtal riskerar att bli eller har blivit ogiltigt
 • Utvärderingsmodeller – subjektiva bedömningar och kriterier att undvika 
 • Avtalsuppföljning. Vad behöver man tänka på under upphandlingen för att avtalet ska bli så bra som möjligt? Hur ska man arbeta med avtalsuppföljning?
 • Direktupphandling och upphandlingar under tröskelvärdet. Vilka regler gäller? När föreligger skyldighet att upphandla? Hur vet man om en direktupphandling är tillåten?
 • Advokatens bästa tips vid en överprövning
 • Sekretessbedömningen vid utlämnande av anbud som allmän handling; taktiska överväganden, risker, domstolens möjlighet till infordrande av handlingar

Kursmaterial

Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.

I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Upphandlingsnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.

Maria Lidbom

Kursledare

Maria Lidbom Advokat

Advokat Maria Lidbom är partner på Advokatfirman LA PARTNERS, Malmö. Hon har arbetat som affärsjurist med inriktning på offentliga affärer och offentlig upphandling i femton år i olika roller som advokat, bolagsjurist och som regionjurist i Region Skåne. Håller utbildning inom offentlig upphandling för JP Utbildning.

Tillgängliga kursupplägg

Anmäl intresse

Anmäl intresse

Livesänd/på plats

Kurs: Offentlig upphandling för jurister i kommunen

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig när det finns ett datum för kursen.

Se vår integritetspolicy

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom konkurrensrätt och upphandlingsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

 • JP Upphandlingsnet

  Tjänsten med all relevant information gällande upphandling samlat på ett och samma ställe.
 • JP RättsfallsnetUpphandling

  Rättsfallstjänsten innehåller alla domar som har avgjorts med stöd av upphandlingslagstiftning från samtliga instanser.
 • Rådgivning inom upphandling

  Vi hjälper dig i upphandlingsprocessens samtliga moment. Upprättar rättsutredningar, granskar anbud och mycket mer. Kontakta våra jurister redan i dag!

Nyheter

År 2022 lämnades i genomsnitt 4,8 anbud per offentlig upphandling, vilket är en minskning jämfört med året innan. Det visar ny statistik från Upphandlingsmyndigheten.

27 nov 2023

Kammarrätten i Jönköping har den 3 oktober 2023 meddelat dom i ett av de första målen rörande frågan om preklusion. Läs vår analys av domen.

23 nov 2023