Om kursen
Emellanåt ställs socialtjänst och domstolsväsende inför frågor som handlar om verkställighet av beslut eller domar rörande vårdnad, boende och umgänge och som har en internationell anknytning. Vad gäller då? Vilka regler är tillämpliga? Kursen tar upp frågor om erkännande av beslut som meddelats i ett annat land liksom förutsättningarna för att kunna verkställa en utländsk dom.
Som huvudregel gäller att det är myndigheterna i varje land som är behöriga att vidta åtgärder som syftar till att skydda barn eller barns egendom. Hemvistprincipen utgår från att det finns en närhet mellan barnet och den beslutande myndigheten. Hemvistprincipen tillämpas som huvudregel både i 1996 års Haagkonvention och i Bryssel II-förordningen. Sverige tillträdde 1996 års Haagkonvention den 1 januari 2013. Bryssel II-förordningen, av den 27 november 2003, är bindande och direkt tillämplig i alla EU:s medlemsstater utom Danmark. I förhållande till Danmark gäller i stället 1980 års Haagkonvention, förordningen (1931:429) om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap, adoption och förmyndarskap och lagen (1977:595) om erkännande och verkställighet av nordiska domar på privaträttens område.
Kursen går igenom när dessa rättsakter är tillämpliga och vilken av dem som ska användas i vilken situation. Praktiska exempel på tillämpning ges genom domstolsavgöranden och JO-beslut.
Kursen behandlar inte bortförande av barn.
För vem passar kursen?
Kursen riktar sig främst till handläggare och chefer som är i behov av ökad kunskap om verkställighet och erkännande av beslut i internationella situationer.