Om kursen
Denna tvådagarskurs ger en omfattande genomgång av de rättsliga ramarna kring personlig assistans. Vi behandlar bland annat lagstiftning och dagsaktuell praxis, ekonomiska frågor kring ersättning, olika typer av assistans och senaste lagändringar.
Syftet med rättighetslagstiftningen i LSS är att personer med funktionsnedsättning ska ha goda levnadsvillkor och att de genom assistans så långt som möjligt ska kunna leva som andra. Området är i vissa delar komplicerat och svårt att få grepp om. Två olika myndigheter, Försäkringskassan och kommunen, beviljar assistans beroende på omfattningen av behovet. Dessutom kan den assistansberättigade fritt välja att själv anställa sin personliga assistent eller köpa sin assistans från en assistanssamordnare.
Under kursen går vi igenom den rättsliga ramen kring personlig assistans. För att förstå dagens regler gör vi även en historisk tillbakablick och tittar på de lagändringar som skett sedan assistansreformen 1994. Vidare behandlas frågorna som berör assistentens arbete såsom tystnadsplikt, arbetsmiljö, tidredovisning, registerkontroll, arbetstidsregler m.m. Vi går igenom de ekonomiska frågorna kring retroaktiv ersättning, förutsättningarna för dubbelassistans och assistans under dygnsvilan, föräldraansvar, makeansvar, samboansvar.
Kursen behandlar även de senaste regeländringar och vad dessa innebär i praktiken. Bland annat berör vi försäkringskassans rättsliga ställningstaganden 2017:02 (Hjälp med det grundläggande behovet personlig hygien) och 2017:05 (Hjälp med andra personliga behov) och ställer frågan om väntetid skall ersättas?
Kursen riktar sig till dig som arbetar som handläggare eller chef inom kommunen eller som privat anordnare av personlig assistans. För att kunna tillgodogöra sig kursen krävs vissa grundkunskaper inom området personlig assistans.
Omdöme om kursen (4,5/5)
Baseras på 8 kursdeltagare