Lex Sarah och systematiskt kvalitetsarbete
Om kursen
Reglerna i lex Sarah finner vi i Socialtjänstlagen (SoL) och i lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, (LSS). Reglerna gäller nu hela socialtjänsten och rapporteringsområdet har utvidgats. Nu ska även missförhållanden som inte är allvarliga samt påtagliga risker rapporteras.
Länge har ett stort antal missförhållanden rapporterats i både privata och offentliga verksamheter. Under vår lex Sarah utbildning, som sträcker sig över en halv dag, reder vi ut vilka skyldigheter lex Sarah föreskriver och hur du ska verka för högre kvalitet och säkerhet i verksamheten.
- När har en försummelse eller underlåtenhet inneburit "ett hot mot eller medfört konsekvenser för enskildas liv, säkerhet eller fysiska eller psykiska hälsa"?
- Vad är en ”påtaglig risk för missförhållande”?
- Hur ska risker och missförhållanden identifieras och avhjälpas?
- Hur ska man med ett systematiskt kvalitetsarbete undvika att hamna i situationer som måste anmälas?
- Vilken roll spelar Inspektionen för vård och omsorg som tillsynsmyndighet i sammanhanget?
För vem passar kursen?
Denna lex Sarah utbildning vänder sig till alla som är intresserade och berörda av lex Sarah och kvalitetsfrågor inom SoL eller LSS, med särskilt fokus på de som är verksamma inom socialtjänsten eller LSS samt utförare inom både den kommunala och privata sektorn.
Programpunkter
- Lex Sarah – bakgrund och innehåll.
- Vad ska anmälas – missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden, hur definieras detta?
- Vem kan anmäla?
- Rutiner för anmälningar, vad ska de innehålla?
- Tillsynen sköts av Inspektionen för vård och omsorg, vilken vägledning ges beträffande risker och missförhållanden?
- Systematiskt kvalitetsarbete, hur ska det gå till?
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Socialnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Kursuppdateringar: nya socialtjänstlagen
Vi säkerställer att våra socialrättskurser alltid är aktuella och i linje med gällande lagstiftning. Med den nya socialtjänstlagen som träder i kraft den 1 juli 2025, uppdaterar vi kursinnehållet löpande i enlighet med den senaste lagrådsremissen och den kommande propositionen som riksdagen ska besluta om i november.
Omdöme om kursen (4,5/5)
Baseras på 10 kursdeltagare
Så tycker tidigare deltagare
-
"Bra upplägg, lagom lång kurs och mycket välorganiserad." Yuri Yanez Planerare/Controller Örebro kommun
Kursledare
Emma är juridisk rådgivare på JP Infonet och har även mångårig erfarenhet från socialtjänst i form av arbete som handläggare och chef. Hon är huvudsakligen inriktad på social- och familjerätt, offentlighet och sekretess samt förvaltnings- och kommunalrätt och leder bland annat kurser inom socialrätt.
Tillgängliga kursupplägg
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Hör vår socialrättsrådgivare Emma Fall svara på frågan i det här JP play-avsnittet.
9 sep 2024
Det konstaterar kammarrätten i ett mål om försörjningsstöd.
5 sep 2024
I denna analys tittar Kalle Larsson, förbundsjurist hos SKR, närmare på Högsta domstolens avgörande ”Det uteblivna umgänget”.
5 sep 2024