Att upprätta en barnkonsekvensanalys utifrån barnkonventionen
Om kursen
Att barnkonventionen är lag sedan januari 2020 innebär ett förtydligande av att principen om barnets bästa och barns delaktighet ska beaktas i alla ärenden som berör barn direkt och indirekt. Men hur gör man?
För att lyckas med ett barnrättsarbete är det avgörande att veta när man ska göra en barnkonsekvensanalys och hur man gör en sådan. Den här kursen ger dig verktygen och metodiken.
Konceptet för utbildningen är upplagt i två steg, där du först som steg 1 genomgår webbkursen och därefter deltar i barnkonsekvensanalyskursen som steg 2. Under en begränsad tid får du tillgång till webbkursen Barnkonventionen i praktiken, utan extra kostnad.
I steg 2, under den webbsända kursen, fördjupar vi oss i det allra viktigaste i barnkonventionen: att förstå innebörden av principen om barnets bästa och barns delaktighet och att kunna tillämpa detta i praktiken i ditt arbete.
Du får förståelse för vad principen om barnets bästa och barns delaktighet innebär. Och varför och när du ska upprätta en barnkonsekvensanalys – samt kunskap om hur man gör med exempel och praktiska verktyg som du har nytta av i ditt arbete.
Kursen innehåller också en workshop, där kursledaren guidar dig som deltagare till hur du på bästa sätt kan arbeta vidare med en barnkonsekvensanalys och upprätta ett gott barnrättsarbete, i linje med vad lagen föreskriver.
För vem passar kursen?
Målet med kursen är att du ska få god kännedom om lagen och hur du ska tillämpa den. Kursen kräver inga förkunskaper och riktar sig till dig som är offentlig aktör och arbetar direkt eller indirekt med barn.
Programpunkter
Steg 1:
- Webbkursen Barnkonventionen (under en begränsad tid, utan kostnad. Det krävs steg 1 för att följa med i steg 2)
Steg 2:
- Varför barnkonsekvensanalys?
- Innebörden av barnets bästa
- Barns delaktighet – på vilket sätt kan det beaktas?
- När är det motiverat att göra en barnkonsekvensanalys?
- Hur omfattande behöver en prövning vara, utifrån sammanhanget?
- Hur gör man?
- Exempel
- Workshop
- Utmaningar – vad har vi framför oss?
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Socialnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Kursuppdateringar: nya socialtjänstlagen
Vi säkerställer att våra socialrättskurser alltid är aktuella och i linje med gällande lagstiftning. Med den nya socialtjänstlagen som träder i kraft den 1 juli 2025, uppdaterar vi kursinnehållet löpande i enlighet med den senaste lagrådsremissen och den kommande propositionen som riksdagen ska besluta om i november.
Deltagarkommentarer från tidigare kurstillfälle
-
En mycket väl sammansatt kurs, där teori och praktik varvades för att skapa den begriplighet och handlingskraft som behövs för att ta sig an barnkonsekvensanalys som verktyg och därmed stärka barnrättsperspektivet i den egna verksamheten! Allt hölls dessutom samman av en oerhört kompetent och positiv kursledning! Maria Dahlén SAS/verksamhetsutvecklare Falköpings kommun
Kursledare
Marie Lundin Karphammar är barnrättsjurist på SKR med lång erfarenhet av att använda barnkonventionen i sitt arbete och en flitigt anlitad kursledare. Författare till boken Implementering av barnkonventionen – med hjärta och hjärna, (2019), Studentlitteratur.
Tillgängliga kursupplägg
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Det konstaterar kammarrätten i ett mål om försörjningsstöd.
5 sep 2024
I denna analys tittar Kalle Larsson, förbundsjurist hos SKR, närmare på Högsta domstolens avgörande ”Det uteblivna umgänget”.
5 sep 2024
JO konstaterar att socialnämnden var medveten om att handlandet stred mot OSL och riktar därför allvarlig kritik mot nämnden.
30 aug 2024