Kurs
Bedömning och betygsättning
Om kursen
Kursen ger dig de legala ramarna som gäller bedömning och betygssättning i den svenska skolan. Vi går igenom formerna för betyg, det praktiska hantverket att sätta betyg, genomgång av ansvar samt Skolverkets föreskrifter och praktiska råd med mera.
Kursen Bedömning och betygsättning innehåller en genomgång av alla relevanta bestämmelser i skollagen, skolförordningen och nya gymnasieförordningen med fokus på de övergripande bestämmelserna om rektorers och lärares ansvar vid bedömning och betygssättning.
Under denna halvdag får du en inblick i det praktiska arbetet med studieplaner, bedömning och betygsättning och hur man kommunicerar elevens kunskaper, arbete och måluppfyllelse utifrån kursplaner och betygskriterier. Även frågan om studieintyg och validering inom vuxenutbildningen kommer att beröras.
För vem passar kursen?
Kursen riktar sig till i första hand rektorer, skolchefer och verksamhetschefer men passar även för lärare inom grund- och gymnasieskola samt i vuxenutbildning. Underlaget fokuserar främst på grundskola och gymnasium men täcker även särskolan och andra skolformer.
Programpunkter
- Huvudmannens/rektors/lärarens respektive roller och ansvar i betygsättningen
- Betygsättning av flera lärare
- Ändring av betyg
- Så kallade betygsvarningar
- Betygsättning för elever som byter skola
- Betygsättning för placerade barn
- Bedömningsstöd
- Formativ/summativ betygsättning
- Nationella prov och deras inverkan på betygsättningen
- Betygsstegen B och D
- Förslag och utredningar på betygsområdet
Kursmaterial
Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.
I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Skolnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.
Omdöme om kursen (5/5)
Baseras på 9 kursdeltagare
Kursledare
Tommy Nilsson är gymnasielärare, samhällsvetare och statsvetare. Förutom tiden i läraryrket har han varit handläggare och utredare på Skolverket och Skolinspektionen samt utredare och kvalitetsstrateg på kommunala förvaltningar. Tommy håller utbildning inom skoljuridik för JP Utbildning och skriver för JP Skolnet.
Tillgängliga kursupplägg
Anmäl intresse
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Vår skoljurist Jonathan Rabenius reder ut vad som gäller. Läs svaret här!
11 sep 2024
Vår rådgivare och jurist, Natalie Stade, svarar på frågan i det här JP play-avsnittet.
6 sep 2024
HD bedömer att uttalandet varit en spontan reaktion som ej haft en sådan tydlig sexuell inriktning eller prägel som krävs för straffansvar.
5 sep 2024