Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Kurs

Bedömning och betygsättning

Bedömning och betygsättning

Om kursen

Kursen ger dig de legala ramarna som gäller bedömning och betygssättning i den svenska skolan. Vi går igenom formerna för betyg, det praktiska hantverket att sätta betyg, genomgång av ansvar samt Skolverkets föreskrifter och praktiska råd med mera.

Kursen Bedömning och betygsättning innehåller en genomgång av alla relevanta bestämmelser i skollagen, skolförordningen och nya gymnasieförordningen med fokus på de övergripande bestämmelserna om rektorers och lärares ansvar vid bedömning och betygssättning.

Under denna halvdag får du en inblick i det praktiska arbetet med studieplaner, bedömning och betygsättning och hur man kommunicerar elevens kunskaper, arbete och måluppfyllelse utifrån kursplaner och betygskriterier. Även frågan om studieintyg och validering inom vuxenutbildningen kommer att beröras. 

För vem passar kursen?

Kursen riktar sig till i första hand rektorer, skolchefer och verksamhetschefer men passar även för lärare inom grund- och gymnasieskola samt i vuxenutbildning. Underlaget fokuserar främst på grundskola och gymnasium men täcker även särskolan och andra skolformer.

Programpunkter 

 • Huvudmannens/rektors/lärarens respektive roller och ansvar i betygsättningen
 • Betygsättning av flera lärare
 • Ändring av betyg
 • Så kallade betygsvarningar
 • Betygsättning för elever som byter skola
 • Betygsättning för placerade barn 
 • Bedömningsstöd
 • Formativ/summativ betygsättning
 • Nationella prov och deras inverkan på betygsättningen
 • Betygsstegen B och D
 • Förslag och utredningar på betygsområdet

Kursmaterial

Allt material som tas upp under kurser får du tillgång till via en kursportal. Om du inte sedan tidigare har inloggningsuppgifter så skickas de till dig senast dagen innan kurstillfället.

I samband med kurstillfället får du även tillgång till informationstjänsten JP Skolnet, där du hittar ytterligare fördjupande material inom rättsområdet.

Omdöme om kursen (5/5)

Omdöme om kursen (5)

Baseras på 9 kursdeltagare

Tommy Nilsson

Kursledare

Tommy Nilsson Kvalitetstrateg/sakkunnig

Tommy Nilsson är gymnasielärare, samhällsvetare och statsvetare. Förutom tiden i läraryrket har han varit handläggare och utredare på Skolverket och Skolinspektionen samt utredare och kvalitetsstrateg på kommunala förvaltningar. Tommy håller utbildning inom skoljuridik för JP Utbildning och skriver för JP Skolnet.

Tillgängliga kursupplägg

Anmäl intresse

Anmäl intresse

Livesänd/på plats

Kurs: Bedömning och betygsättning

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig när det finns ett datum för kursen.

Se vår integritetspolicy
skyddas av reCAPTCHA
Skicka anmälan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:

Se vår integritetspolicy