Lagkommentaren är skriven av rättschefen vid Polismyndigheten, Hans-Olof Sandén. Kommentaren beskriver det aktuella rättsläget och behandlar frågor som är relevanta för den praktiserande juristen.
Är du intresserad av våra tjänster? Ange dina kontaktuppgifter nedan samt vilken tjänst du vill testa så kontaktar vi dig inom kort med inloggningsuppgifter för en kostnadsfri testperiod.
Det är lätt att tro att kamerabevakning är ett nytt fenomen och något som främst hör framtiden till. Vem minns inte George Orwell och bästsäljaren ”1984” med slagordet ”Storebror ser dig”? Men inspirationen till boken fick han inte från en avlägsen framtid utan från den bevakning som redan under andra världskriget etablerades för att övervaka uppskjutningen av långdistansrobotar. Sedan dess har utvecklingen exploderat och kamerabevakning sker på så många platser att ingen längre kan undvika att fångas på film.
Kamerabevakningen har ställt rättssystemet inför ett behov av att väga främst två intressen mot varandra. Det ena handlar om att skapa trygghet, förhindra och beivra brott, det andra om att skydda var och ens behov av integritet – rätten att inte bli bevakad. Innan dagens utvecklade regler inom området togs fram fick man förlita sig på mer allmänna bestämmelser såsom den om ofredande. Först den 1 januari 1977 fick Sverige sin första lag om kamerabevakning i form av lagen om TV-övervakning.
I takt med att tekniken utvecklats och blivit en alltmer naturlig del av våra liv har kamerabevakning i det offentliga rummet också blivit mer accepterad. Parallellt med detta har även brottsligheten blivit allt grövre och brutalare med skjutningar och sprängningar på öppen gata som följd. Kameror har i samband med detta blivit en viktig del i kampen mot brottsligheten.
I den här kommentaren till kamerabevakningslagen (2018:1200) har viss möda lagts på att ge en så allsidig och mångfacetterad bild som möjligt av problemområdet. De viktigaste begreppen avhandlas under respektive bestämmelse och aktuella avgöranden presenteras med korta referat för att skapa en snabb inblick i hur praxis har utvecklats. De konkreta exemplen är valda och formulerade för att underlätta för den som har att handlägga och besluta i ärenden om kamerabevakning.
Rättschef vid Polismyndigheten i region Väst
I sin granskning konstaterar IMY att Vklass inte skyddat personuppgifterna tillräckligt och att bolaget nu måste förbättra sin förmåga att upptäcka och utreda incidenter.
29 aug 2023
I vårt domsreferat kan du ta del av kammarrättens bedömning.
28 aug 2023
I denna analys berättar vår expert Gastón Fernández Palma om AI, AI-förordningen och några aspekter att beakta innan du kastar dig över utveckling och tillämpning av AI.
18 aug 2023
JP Infonets webbplatser använder cookies för att fungera på ett bra sätt. Genom att välja "acceptera" samtycker du till att cookies används. Läs mer
Kakor som används för att avgöra vilka sidvisningar som hör till samma användarbesök. Behövs för inloggning samt optimering.
Denna kaka används för att hålla reda på vilka kakor som användaren accepterat att vi lagrar.
Denna kaka sätts för användare som använder federerad inloggning.
Denna kaka sätts för användare som skickat in kursutvärderingar.
Denna kaka sätts då en användare vill dölja en notis.
Denna kaka håller reda på om användaren har lämnat sin e-postadress när den ska ladda ner en fil från den publika sajten.
Kakan möjliggör för webbkursexamintioner för användare utan personligt konto.
Kaka som används för uppspelning av video. Används för att hålla en anonym användarsession.
Sparar språkval för Twitter-flödet.
Denna kaka används för att särskilja användare.
Kakor som används för besöksmätning.
Dessa kakor används för webbanalys funktionalitet och tjänster från hotjar.
Används för risksigillet i sidfoten på publik sajt.
Används för att analysera användarbeteende och skräddarsy marknadsföring.
Kakor för Google Advertising
Kaka för att spara IP-adresser för att identifiera företag eller organisationer som besöker webbsidan.