lagkommentar till lagen om informationssamtal
Lagkommentaren är skriven av Linnéa Brossner och fokuserar på den praktiska tillämpningen och tolkningen av bestämmelserna i lagen.
Prova gratisDen här lagkommentaren är en del av JP Juridiskt Bibliotek där du hittar alla våra lagkommentarer, samt analyser av ny lagstiftning och oklara rättsfrågor. Klicka på Prova gratis för att testa tjänsten och hålla dig à jour med gällande rätt.
Kommentar till lagen om informationssamtal
Samförståndslösningar mellan föräldrar i frågor som rör vårdnad, boende och umgänge är i regel bäst för barnet. Utdragna tvister kan påverka barn negativt. Många gånger innebär en samförståndslösning att barnet får bättre förutsättningar till lugn och ro i sin tillvaro. Om föräldrar själva kommer överens i frågor som rör barnet resulterar det ofta i en mer hållbar lösning, vilket främjar barnet. En domstolsprocess är också begränsad när det gäller möjligheterna att möta föräldrars och barns behov av olika sorters hjälp och stödinsatser.
För att stärka barnrättsperspektivet i vårdnadsprocessen finns det därför ett krav på att föräldrar ska ha deltagit i ett informationssamtal innan de inleder en tvist i domstol om vårdnad, boende och umgänge. Målet med informationssamtalet är att ge föräldrarna relevant information som kan underlätta för dem i ett tidigt skede och hitta den lösning som är bäst för barnet i frågor om vårdnad, boende och umgänge.
Denna lagkommentar behandlar lagen om informationssamtal paragraf för paragraf. Kommentaren har fokus på den praktiska tillämpningen och tolkningen av bestämmelserna. I kommentaren finns också hänvisningar till relevant rättspraxis.
Kommentaren vänder sig till jurister och andra som i sin yrkesutövning handlägger frågor om vårdnad, boende och umgänge, exempelvis domare, advokater och familjerättssekreterare.
Författare
Kansliråd, Justitiedepartementet
Upptäck mer
Kurser
Tjänster
Nyheter
Det konstaterar kammarrätten i ett mål om försörjningsstöd.
5 sep 2024
I denna analys tittar Kalle Larsson, förbundsjurist hos SKR, närmare på Högsta domstolens avgörande ”Det uteblivna umgänget”.
5 sep 2024
JO konstaterar att socialnämnden var medveten om att handlandet stred mot OSL och riktar därför allvarlig kritik mot nämnden.
30 aug 2024