Lagkommentaren är skriven av Gastón Fernández Palma. Kommentaren skildrar det aktuella rättsläget och behandlar frågor som är relevanta för den praktiserande juristen.
Är du intresserad av våra tjänster? Ange dina kontaktuppgifter nedan samt vilken tjänst du vill testa så kontaktar vi dig inom kort med inloggningsuppgifter för en kostnadsfri testperiod.
Den här lagkommentaren är en del av JP Juridiskt Bibliotek där du hittar alla våra lagkommentarer, samt analyser av ny lagstiftning och oklara rättsfrågor. Klicka på Prova gratis för att testa tjänsten och hålla dig à jour med gällande rätt.
Elektroniska pengar är ett fenomen som först på senare tid har kommit att få alltmer fokus. Intresset har ökat i takt med att andra digitala valutor såsom kryptovalutor har tillkommit och att införandet av en e-krona har diskuterats. Skillnaden mellan e-pengar och kryptovalutor är att e-pengar, i likhet med vanliga pengar, ska kunna tas emot av fler än den som har gett ut valutan och därför kunna användas som en vanlig valuta. En kryptovaluta kan i stället begränsas till att exempelvis enbart kunna användas inom ett digitalt spel.
Lagstiftningen i Sverige styrs främst av ett direktiv från EU som har genomförts genom 2011 års lag om elektroniska pengar. I övrigt kan det noteras att många lagar och författningar som gäller för betaltjänster även gäller för elektroniska pengar.
I denna lagkommentar kommenteras lagen om elektroniska pengar paragraf för paragraf. Den innehåller även hänvisningar till och redogörelser för riktlinjer och tekniska standarder från EU. Även nationella föreskrifter från Finansinspektionen kommenteras och vävs in.
Kommentaren vänder sig till jurister och andra som i sin yrkesutövning är intresserade av och hanterar frågor om e-pengar. Som exempel kan nämnas anställda vid Finansinspektionen och domstolar. Avseende den privata världen vänder kommentaren sig till jurister och advokater som stödjer företag vid ansökningar och bolagsjurister som är anställda inom e-penningtjänstföretag och betaltjänstföretag.
Compliance officer, Cirio Advokatbyrå
Nu finns nya lagkommentarer till marknadsmissbrukslagen och EU:s marknadsmissbruksförordning publicerade i JP Juridiskt bibliotek. Läs vår intervju med författaren Johan Lycke!
16 mar 2023
EU-domstolen bekräftar sin kritiserade rättspraxis från konkurrensrättens område för företag, men förtydligar för första gången hur det gäller i förhållande till enskilda. Magnus Schmauch analyserar målet.
22 apr 2021
HD har i tre mål tagit ställning till sanktionsavgift för så kallade enpeterare. Här analyserar Daniel Stattin målen.
10 mar 2021
JP Infonets webbplatser använder cookies för att fungera på ett bra sätt. Genom att välja "acceptera" samtycker du till att cookies används. Läs mer
Kakor som används för att avgöra vilka sidvisningar som hör till samma användarbesök. Behövs för inloggning samt optimering.
Denna kaka används för att hålla reda på vilka kakor som användaren accepterat att vi lagrar.
Denna kaka sätts för användare som använder federerad inloggning.
Denna kaka sätts för användare som skickat in kursutvärderingar.
Denna kaka sätts då en användare vill dölja en notis.
Denna kaka håller reda på om användaren har lämnat sin e-postadress när den ska ladda ner en fil från den publika sajten.
Kakan möjliggör för webbkursexamintioner för användare utan personligt konto.
Kaka som används för uppspelning av video. Används för att hålla en anonym användarsession.
Sparar språkval för Twitter-flödet.
Denna kaka används för att särskilja användare.
Kakor som används för besöksmätning.
Dessa kakor används för webbanalys funktionalitet och tjänster från hotjar.
Används för risksigillet i sidfoten på publik sajt.
Används för att analysera användarbeteende och skräddarsy marknadsföring.
Kakor för Google Advertising
Kaka för att spara IP-adresser för att identifiera företag eller organisationer som besöker webbsidan.